LOCHEM/EEFDE – In de eerste week van maart houdt de gemeente Lochem drie informatieavonden over de toekomst van de energievoorziening. Deze worden gehouden in Barchem, Eefde en Lochem. Deze worden gehouden in het kader van de Regionale Energie Strategie (RES) 2.0. De gemeente werkt hieraan binnen de regio Stedendriehoek. Data, tijden en link voor aanmelding staan onderaan dit bericht. Ook het programma van de avonden is daar te vinden.
In de Stedendriehoek werken gemeenten, provincie en waterschappen samen aan een
betaalbare, betrouwbare en duurzame energievoorziening voor de toekomst, waarbij elektriciteit een centrale rol speelt. Om iedereen te voorzien van energie, worden naar oplossingen dichtbij huis gezocht. Te denken valt aan lokale energieopwekking en -opslag. Gemeenten, provincie, waterschappen en netbeheerders gaan samen met inwoners en ondernemers aan de slag om deze veranderingen mogelijk te maken.
Klimaatdoelen
Eerder kwam al de RES 1.0 tot stand. De RES is een regionale uitwerking van het Klimaatakkoord, dat onderdeel is van het Nederlandse klimaatbeleid. Daarin staat hoe organisaties en bedrijven ervoor zorgen dat er minder broeikasgassen in de lucht komen, want die veroorzaken opwarming van de aarde. De regio Stedendriehoek is een van de 30 regio’s in Nederland die samenwerken aan het uitvoeren van de klimaatdoelen. Hoe ze dit (willen) doen staat onder meer in de RES 1.0. Veel informatie hierover is te vinden op de website van de Stedendriehoek. Daar is ook het gehelde rapport RES 1.0 te downloaden.
Dit jaar moet de opvolger tot stand komen in de vorm van de RES 2.0. Aanleiding hiervoor zijn nieuwe ontwikkelingen. Zoals het overbelaste elektriciteitsnetwerk. Er is te weinig capaciteit om nieuwe, duurzame energieprojecten aan te sluiten. Inwoners en bedrijven hebben hier last van. Daar moeten alle betrokkenen in de gemeente iets mee,
wil energie betaalbaar, betrouwbaar en duurzaam zijn. Samen met 6 andere gemeenten in de regio wordt de stap gezet van RES 1.0 naar RES 2.0.
Info en aanmelden
Wanneer en wanneer zijn de bijeenkomsten?
• Maandag 3 maart: Barchem, ‘t Onderschoer, 19.30-21.00 uur
• Woensdag 5 maart: Eefde, de Buizerdbar, Het Hart, 19.30-21.00 uur
• Donderdag 6 maart: Lochem, gemeentehuis, 19.30-21.00 uur
Voor wie?
Voor inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners. Welkom zijn mensen die zich betrokken voelen vij de energietransitie en die er meer over willen weten. Een boodschap meegeven voor nieuwe versie van de RES is ook mogelijk.
Aanmelden kan via www.lochem.nl/res20.
Hieronder het programma van de avond en het tijdspad voor het opstellen van de RES 2.0.
Programma
19.30 uur: Inloop
19.45 uur: Welkom door wethouder Lex de Goede
19.50 uur: Presentatie over de energievoorziening in de toekomst
Hierin komen aan bod:
– Wat is de RES 1.0? Wat is de RES 2.0 en wat niet?
– Hoeveel duurzame energie willen we lokaal opwekken?
– Welke lokale energiebronnen zijn in de toekomst denkbaar?
– Wanneer kan ik mijn inbreng leveren?
– Heeft RES 2.0 invloed op lopende initiatieven voor zon en wind?
20.10 uur: Plenaire vragenronde
21.00 uur: Ruimte om uw vragen/zorgen op te plakken
De RES 2.0 en uw inbreng
Momenten waarop we u informeren en waarop u een zienswijze kan inbrengen. De planning is voorlopig. De gemeenteraad neemt hierover nog een besluit.
Maart
– Informatieavonden voor inwoners, organisaties, ondernemers
– Adviserende tafel gemeenteraad Lochem. Raadsleden geven hun inbreng op de RES 2.0. Geen mogelijkheid om in te spreken.
Mei
– Collegebesluit over RES 2.0
– Informatiebijeenkomst over RES 2.0. Mogelijkheid om een zienswijze te schrijven.
– Beeldvormende tafel gemeenteraad Lochem. De raad kan vragen stellen aan het college.
Juni
– RES 2.0 ter inzage
– Start zienswijze procedure inwoners/stakeholders.
– Oordeelsvorming door gemeenteraden
– Meningvormende tafel gemeenteraad Lochem
Juli
– Besluitvorming gemeenteraad over gezamenlijke zienswijze
November
– Besluitvorming gemeenteraden RES 2.0 en zienswijzennota
De gemeenteraden stellen de RES 2.0 uiteindelijk vast. De planning is dat de gemeenteraden van alle 7 betrokken gemeenten in november beslissen
over de RES 2.0. Voor het zover is, zijn er nog de nodige stappen te zetten. De gemeenteraad ontvangt in maart een raadsmemo van het college over de RES 2.0 en de lokale onderlegger. De raadsagenda wordt gepubliceerd in Gemeentenieuws in de Berkelbode en op www.lochem.nl/politiekeavond.