Raadsleden vragen juridisch advies inzake zonnepark Bekenschot

0
Foto ter illustratie (bron: Freepik Premium)
Reading Time: 2 minutes

BARCHEM/LOCHEM – Vier leden van de Lochemse gemeenteraad hebben juridisch advies ingewonnen over het beoogde zonnepark Bekenschot bij Barchem. De vier schrijven in een persbericht dat uit dit advies zou blijken dat Bekenschot in strijd is met het landschapsontwikkelingsplan (LOP). Dit moet nader onderzocht worden door  een landschapsdeskundige. Ook is meer onderzoek naar gevolgen voor fauna en verkeersveiligheid nodig, zo stellen de vier.

Op dit bericht is via een ingezonden brief gereageerd door de fractie van LochemGroen! Deze brief is HIER te lezen

Het gaat om de raadsleden Henk Datema (CDA), Tonnie Verwoerd (GB), Wim Langeler (MML) en Karin ter Maat (VVD). Zij hebben het advies van advocatenkantoor Nysingh aangeboden aan het college. Naast de mogelijke strijdigheid met het LOP wordt erop gewezen dat reeën mogelijk hun trekroute kwijtraken. Dat kan zorgen voor gevaarlijke situaties op de Ruurloseweg. Onderzoek door een ecoloog moet uitwijzen of dit klopt.

Verklaring

Bekenschot zou een zonnepark van 16 ha op een perceel langs de Ruurloseweg, Doktersdijk en Bekenschot. Op grond van het bestemmingsplan is er geen
zonnepark toegestaan en daarop is een aanpassing van de bestemming noodzakelijk en
ook een verklaring van geen bedenkingen van de gemeenteraad. In juli 2024 besloot een meerderheid van de raad om een verklaring van geen bedenkingen (VVGB) te weigeren.

Het college wil wel een vergunning verleden omdat de oorspronkelijke aanvraag onder oud beleid valt. Pas later heeft de gemeente Lochem besloten geen vergunningen voor grootschalige zonneprojecten meer te verlenen. Sinds het besluit van media vorig jaar zijn de coalitie en het college van samenstelling gewijzigd. De VVD stapte er in november uit en D66 nam de vrijvallende plek in. De Democraten verzetten zich destijds niet tegen de afgifte van de VVGB.

Nieuw besluit

Het wachten is nu op een reactie op ingediende zienswijzen en een nieuw voorstel. Hierover moet het college van B&W een besluit nemen. Daarna kan het naar de gemeenteraad. Die wil er in de loop van dit jaar een definitief besluit over nemen. Pas dan kan iedereen die dit wil in beroep gaan bij de Raad van State. TPSolar is van plan dit te doen als het besluit van de raad negatief is.

Woordvoerder Stephan Roijers van TPSolar toont zich niet erg onder de indruk van de juridische adviezen aan de vier raadsleden. Hij zegt: “Ook wij hebben ons uitgebreid juridisch laten adviseren en zijn ervan overtuigt dat de tegenargumenten in een rechtszaak van tafel worden geveerd.” Hij wijst er verder op dat onderzoeken door landschapsdeskundigen en ecologen al hebben plaatsgevonden. Daaruit zou onder meer blijken dat van strijdigheid met het landschapsontwikkelingsplan geen sprake is.

Reeën

Roijers ziet ook geen grote ecologische problemen. Het hek rond het park komt vrij ver van de weg. Reeën die de weg oversteken zullen dus niet meteen schrikken. Bovendien zijn reeën tamelijk slim en lopen ze makkelijk 50 meter om, om hun weg te vervolgen.

Vooruitlopend op definitieve besluitvorming hebben genoemde raadsleden gevraagd om
ambtelijke bijstand. ‘We hebben hierom verzocht om de kernvraag gedegen en
gemotiveerd te kunnen beantwoorden: Kan de raad de aangevraagde VVGB in
redelijkheid weigeren?’, zo is te lezen is het persbericht. Dit leidde tot het advies van advocatenkantoor Nysingh. Door het advies nu aan te bieden aan het college kan het worden betrokken bij de besluitvorming. Dat voorkomt volgens de raadsleden dat het college pas achteraf wordt geconfronteerd met de inhoud en dat vertraging optreedt.

Plicht

De betrokken raadsleden benadrukken dat ze het belangrijk vinden dat het plan
grondig wordt beoordeeld en onderzocht. Ze vinden het hun plicht en taak richting betrokken inwoners en de indiener.