PvdA: ‘VVD gijzelt het thema veiligheid’

0
Het gemeentehuis van Lochem (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Een op het eerste oog vrij onschuldige motie van de VVD bezorgde de liberalen maandagavond (3 juli) nogal wat tegenwind van de rest van de gemeenteraad. VVD-voorman Erik Haverkort wilde burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve een hart onder de riem steken in de strijd voor meer politie op het platteland.

Herhaling
De burgemeester, portefeuillehouder veiligheid, vond het wel een ‘steun in de rug’. De andere raadsfractie dachten daar anders over. Peter Bas ter Maat van het CDA zei dat zijn fractie eerder al een vrijwel gelijke motie indiende die door een meerderheid – inclusief de VVD – werd gesteund.

Gijzeling
Fractievoorzitter Marian Beuke van de PvdA ging een stapje verder. Zij vindt dat de VVD het thema veiligheid gijzelt in de aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar. ,,De vorige keer de buitengewone opsporingsambtenaren en vandaag de politie. Als het zo doorgaat krijgen we volgende maand veilige vaarwegen en weer een maand later de veiligheid op het spoor”, aldus Beuke.

Symboolpolitiek
Namens Gemeentebelangen liet Arjen Dieperink weten dat de motie van de liberalen lijkt op ‘symboolpolitiek’. ,,Politieagenten zijn mensen en daar trek je niet zomaar een blik van open”, zo zei hij.

Haverkort bleef herhalen dat hij vasthield aan de positieve reactie van de burgemeester en liet de motie in stemming brengen. Resultaat: alleen zijn eigen VVD stemde voor (4 voor en 16 tegen).