‘Powerful Ageing is geen voorwaarde voor huishoudelijke hulp’

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

LOCHEM/GORSSEL – Powerful Ageing is gericht op behoud en versterking van spierkracht bij ouderen, zodat ze zich beter kunnen redden en langer zelfstandig kunnen blijven wonen. PvdA, GroenLinks en CDA ontvingen klachten waaruit de indruk ontstaat dat deelname aan Powerful Ageing als voorwaarde geldt voor huishoudelijke hulp via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De genoemde partijen stelden er maandag vragen over aan het college van B&W.

Klachten kwamen ook binnen via de FNV. In een voorbeeld gaat het over een oudere mantelzorger die een aanvraag deed voor huishoudelijke hulp en die daarop werd opgeroepen voor een test bij een fysiotherapeut. Tijdens het aansluitende keukentafelgesprek met een gemeentelijke consulent werd de aanvraag afgewezen omdat de mantelzorger niet wilde meedoen aan Powerful Ageing.

Geen verplichting

Wethouder Wendy Goodin reageerde op de vragen door te zeggen dat er geen sprake is van een verplichting tot deelname en dat ze gaat kijken hoe de methode wordt aangeboden aan oudere inwoners. De methode wordt door twee fysiotherapiepraktijken in de gemeente aangeboden en wordt begin volgend jaar geëvalueerd. De wethouder benoemde de voordelen en stelde dat mensen door spiertraining langer zelfstandig kunnen opstaan, koken en naar het toilet gaan. De therapie is ook gericht op het voorkomen van vallen en om mobiel te blijven.

De indruk dat deelname niet vrijwillig is moet ook volgens de wethouder de wereld uit.