Huisvesting speciale doelgroepen Eefde zorgt voor ‘ruis’

0
Ter illustratie: voorbeeld van tijdelijk woonunits (bron: freepik.com)

LOCHEM/EEFDE – Via een motie probeerden GroenLinks en PvdA maandagavond onduidelijkheid weg te nemen die is ontstaan rond de plannen voor tijdelijke woningen op het sportterrein van de Detmerskazerne in Eefde. Het gaat om 35 units. Tegelijk opteert woningcorporaties IJsseldal Wonen voor 20 (flex)woningen die langer dan 10 jaar zouden blijven staan. Volgens de indieners van de motie zorgt dit voor ‘ruis’ omdat twee verschillende procedures door elkaar dreigen te gaan lopen. De motie werd niet aangenomen.

Zowel in Eefde als Gorssel wil de gemeente 35 tijdelijke units realiseren voor Oekraïners en andere spoedzoekers. Omdat het om tijdelijke woningen gaat, die maximaal 10 jaar blijven staan, kan dit via een versnelde procedure. Voor de 20 woningen die IJsseldal wil realiseren moet de normale ruimtelijke procedure worden gevolgd. Dit blijkt niet voor iedereen even duidelijk. De motie wilde helderheid scheppen maar wethouder Marja Eggink werd er niet vrolijk van. Ze vond delen van de motie in strijd met wat de raad eerder via de kernvisies Wonen had bepaald en met de opdracht aan het college om zo snel mogelijk voor speciale doelgroepen te bouwen.

Procedures

“Wat wilt u? Tijdelijke woningen, permanente woningen of een combinatie van beiden?”, vroeg de wethouder aan de indieners. Arda van de Brink van GroenLinks zag het probleem niet en benadrukte dat duidelijk moet zijn dat het bij de 35 tijdelijke en 20 flexwoningen om twee verschillende procedures gaat. Het CDA bracht in dat veel jongeren uit Eefde zich afvragen wanneer zij aan de beurt zijn voor een woning. De 20 woningen van IJsseldal zouden voor die groep een optie zijn. De wethouder beaamde dat minimaal de helft van de nieuwe woningen voor eigen inwoners is bestemd.

Het rijk draagt tot maart 2025 bij in de kosten van tijdelijke woningen. Volgens de wethouder is in ieder geval de aanschaf van de units nog dit jaar te realiseren, waardoor een beroep kan worden gedaan op die bijdrage.