Geen steun voor roofvogelopvang in Barchem

0
Een buizerd in de Roofvogelopvang Barchem (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM/BARCHEM – De roofvogelopvang in Barchem krijgt geen steun van de gemeente. Een motie die hiertoe opriep werd verworpen met 10 stemmen voor en 12 tegen. Het was een typisch geval van de coalitie tegen de oppositie. De motie van LochemGroen!, D66, PvdA en GroenLinks werd ontraden door wethouder Lex de Goede en dat kwam voor velen als een verrassing. Het had er vooraf alle schijn van dat sprake was van een ‘bilateraaltje’ tussen indiener Calle Janssen van LochemGroen! en de wethouder.

De Goede en Janssen hebben de opvang in Barchem kort geleden samen bezocht en de wethouder liet toen weten onder de indruk te zijn van het goede werk van Joke en Alfons Hartholt. En maandagavond stak hij zijn waardering opnieuw niet onder stoelen of banken. Daar kan de kachel in de opvang echter niet van branden. MmL, VVD en GB stemden tegen de motie, waardoor er geen eenmalige bijdrage van 7.500 euro naar Barchem gaat. Ook de gevraagde brief naar de provincie wordt niet verzonden.

Provincie

De provincie is op papier verantwoordelijk voor opvang van wilde dieren. Provinciale Staten heeft eerder de bal echter bij de rijksoverheid gelegd. Wethouder De Goede denkt dat aansporing van de provincie om de roofvogelopvang in Barchem te steunen daarom niet in vruchtbare aarde zal vallen in Arnhem. Omdat het geen gemeentelijke taak is, ziet hij ook geen aanleiding om een eenmalige bijdrage te doneren.

De oppositie deed nog z’n best om de coalitie op andere gedachten te brengen. “Kom op jongens”, scandeerde Jos Israel (PvdA) en ook Henk Datema van het CDA liet weten dat de opvang steun verdient. Zijn fractie schaarde zich daarmee achter de motie, waardoor de hele oppositie er uiteindelijk voor stemde. Argumenten waren onder meer dat de gemeente wel vaker initiatieven steunt die niet binnen het takenpakket vallen en dat precedentwerking door de tekst van de motie werd uitgesloten.

Donaties

De eigenaren van de roofvogelopvang steken er veel eigen geld in. Particuliere donaties kunnen helpen. Met een eenmalige of maandelijkse donatie kan de opvang worden gesteund. Alle donaties wordt ingezet voor opvang, voer en dierenartskosten en medicatie. Bankrekeningnummer: NL60 RBRB 0947556451. Het gaat om een ANBI-stichting, waardoor giften fiscaal aftrekbaar zijn.