‘Politietaken onder druk door demonstraties en voetbalrellen’

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

LOCHEM/GORSSEL – De politie is zo druk met demonstraties en risicovolle voetbalwedstrijden dat veel andere taken onder druk staan. Dat zei burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve maandagavond naar aanleiding van vragen van de VVD over de reactietijden van de politie.

De VVD constateerde dat beloofde (openbare) cijfers over de reactietijden al bijna een jaar niet meer worden gepubliceerd. Verder vroeg Erik Haverkort namens zijn fractie of de vele snelheidremmende maatregelen op wegen in de gemeente een rol spelen bij het tijdig arriveren van de hulpdiensten. Uit het antwoord van de burgemeester bleek dat er twee dingen spelen. De politie moet veel mensen leveren die worden ingezet bij demonstraties, ook als die elders in het land worden gehouden. De laatste weken komt daar nog de inzet bij het toenemende aantal risicowedstrijden in het betaalde voetbal bij.

Taken onder druk

Omdat reageren op 112-oproepen een logische prioriteit blijft, raken andere taken van de politie steeds vaker op de achtergrond zo bleek uit het betoog van de burgemeester. Haverkort vroeg daarop waarom er dan nog wel allerlei andere campagnes lopen, zoals over inbraakpreventie in deze donkere maanden en over fietsverlichting.

Het antwoord hierop was dat een beloofd gemakkelijker systeem, dat de aanrijtijden automatische registreert, op zich laat wachten. Momenteel moeten agenten, zodra ze op locatie zijn, een knop op hun portofoon indrukken. “In situatie waarin de adrenaline opspeelt wordt dit wel eens vergeten. Dan is het vaak gissen achteraf”, aldus Van ‘t Erve. Een ander voorbeeld is als de brandweer bij een brand de hulp van de politie inroept, de meldtijd van de brand geldt. Dan kan het gebeuren dat de politie ‘pas’ anderhalf uur later wordt ingemeld. Dat moet dan ook handmatig worden gecorrigeerd.

Belang

De snelheidremmende maatregelen in de gemeente spelen volgens Van ‘t Erve geen grote rol voor de reactietijd van de politie. De aanwezigheid van (veel) ander verkeer is van meer invloed. En mogelijk slijten de schokbrekers van de politieauto’s wat harder, zo luidde de toevoeging.

Overigens is ook de burgemeester doordrongen van het belang van goede cijfers. Het is in de ‘driehoek’ – het overleg van burgemeesters, OM en politie – al aan de orde geweest.

Veiligheid

Uit de houding van Erik Haverkort was af te leiden dat hij niet blij was met de antwoorden. “Ik moet het ermee doen”, zo klonk het. Hij zei wel blij te zijn te horen dat het belang van actuele cijfers wordt onderschreven. “De capaciteit van de politie mag nooit een reden zijn voor verminderde veiligheid in onze gemeente”, zo zei hij. Dat leidde tot instemmend geknik bij de burgemeester.