Plan herinrichting Markt met algemene stemmen langs raad

0
Parkeren op de Markt heeft zowel voor- als tegenstanders (foto: archief LochemsNieuws)

LOCHEM – Het plan voor de herinrichting van de Markt in Lochem is maandagavond (14/2) met algemene stemmen aangenomen door de gemeenteraad. Een amendement van het CDA en een motie van de PvdA, GroenLinks en LochemGroen!, over onder meer het aantal parkeerplaatsen op het plein, haalden het niet.

Door de brede steun is het plan op hoofdlijnen vastgesteld en komt 1,1 miljoen euro beschikbaar. Veel details moeten nog worden ingevuld, onder meer in overleg met ondernemers, bewoners en organisaties. In de gemeenteraad ging het, opnieuw, vooral over het aantal parkeerplaatsen. Dat worden er door de vaststelling van het plan vrijwel zeker 16. Daarvan zijn er 6 bestemd voor mensen met een invalidenparkeerkaart. Zij kunnen de huisartsen en de apotheek zo per auto bereiken.

Parkeerplaatsen

De overige 10 parkeerplaatsen zijn voor algemeen gebruik. Daar mag maximaal een uur worden geparkeerd. Het CDA wilde dat het aantal van 16 plaatsen wordt vastgelegd als maximum. Dit is ingegeven doordat wethouder Eric-Jan de Haan tijdens een eerdere bespreking ook het getal 25 in de mond heeft genomen. Hij benadrukte dat dit wat hem betreft alleen kan gebeuren als blijkt dat winkels sluiten vanwege de bereikbaarheid.

De PvdA wilde, met steun van GroenLinks en LochemGroen! maximaal 10 parkeerplaatsen realiseren. De overige 6 kunnen er wat deze partijen betreft pas komen als blijkt dat dit nodig is. “Laat de mensen eerst maar een tijdje wennen aan de nieuwe situatie en dan kijken we verder”, aldus Martine Willems van de PvdA.

Waterpartij

Het CDA wilde via een amendement ook nog formaat en plek van een geplande waterpartij op de Markt (nagenoeg) vastleggen. Dit om te voorkomen dat dit element tijdens de verdere planontwikkeling sneuvelt. En ten slotte willen de christendemocraten dat het college gebruik maakt van de kennis van adviesorganen als de stadsbouwmeester en de erfgoedcommissie.

Wethouder De Haan noemde het amendement van het CDA overbodig en ontraadde de motie van de PvdA met klem. Hij betoogde dat het aantal van 16 parkeerplaatsen op de toekomstige Markt is ontstaan na ampel beraad met veel betrokkenen. Hij waarschuwde dat de resultaten van de inspraak onderuit dreigen te worden gehaald.

Uiteindelijk werden zowel het amendement als de motie verworpen met 13 tegen 9 stemmen. Een van de 23 raadsleden was afwezig.