Piloot William Hurrell ter aarde besteld in Nijmegen

0
Beeld van de begrafenis op begraafplaats Jonkerbos in Nijmegen (foto: gemeente Lochem)

NIJMEGEN/EEFDE – Piloot Sergeant William Robert Stephen Hurrell, wiens stoffelijke resten in 2019 in Eefde werden geborgen, is donderdag met Britse militaire eer begraven op de begraafplaats Jonkerbos in Nijmegen. Naast vertegenwoordigers van het Britse leger en uit Australië overgevlogen familieleden was er ook een delegatie uit Lochem, waaronder burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve.

De pas 21-jarige piloot van de Royal Air Force (RAF) kwam in op 26 september 1944 om het leven toen zijn toestel neerstortte in een weiland aan de Scheuterdijk bij Eefde. Pas in 2019 werd een zoekactie gehouden door het Joint Recovery Team van het Ministerie van Defensie. Dat leidde, sneller dan verwacht, tot resultaat.

Eefde

In november 2019 werd in de Ontmoetingskerk in Eefde al een indrukwekkende herdenkingsbijeenkomst gehouden. Ook daarbij waren nabestaanden aanwezig. De familie van William ‘Uncle Bill’ Hurrell is na de oorlog naar Australië geëmigreerd.

Nadat het toestel en de stoffelijke resten van de piloot waren gevonden werkten eenheden van het Nederlandse en Britse leger samen aan de identificatie van de piloot en het toestel, een Typhoon MN582. Het toestel maakte destijds deel uit van een formatie van 6 vliegtuigen. Het ging om een verkenningsvlucht. Ten noorden van Arnhem werden de Engelsen verrast door een aanval van een overmacht aan Duitse toestellen.

Nabestaanden

Brydie Hurrell, een achternicht, vertelde donderdag nogmaals dat de nabestaanden opgroeiden met de wetenschap dat hun oom Bill was omgekomen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Hoewel bekend was dat hij ergens in Nederland moest zijn omgekomen, was de exacte plaats nooit bekend bij de familie. Dat gebeurde pas kort voordat de zoektocht in Eefde begon.

Brydie Hurrell memoreerde dat de ouders, grootvader en broer van William Hurreell overleden zonder te weten hij was. Voor de nabestaanden die nog in leven zijn kon het boek, na 78 jaar, worden gesloten.

Dank

Vertegenwoordiger Tracey Bowers van de Joint Casualty and Compassionate Centre (JCCC) – in het Verenigd Koninkrijk ook wel ‘de oorlogsdetectives’ genoemd – sprak haar dank uit voor de hulp die de gemeente Lochem verleende voor, tijdens en na de zoektocht naar de vermiste piloot.

Begraafplaats Jonkerbos in Nijmegen doet onder meer dienst als 0orlogsbegraafplaats van het Gemenebest.

De laatste rustplaats van William Hurrell in Nijmegen (foto: gemeente Lochem)