Pieter van Vollenhoven opent Museum More | Kasteel Ruurlo

0
Kasteel Ruurlo met de nieuwe glazen brug (foto: Museum MORE)

RUURLO/GORSSEL – Prof. mr. Pieter van Vollenhoven komt op vrijdag 23 juni naar Ruurlo om de tweede locatie van Museum More in Kasteel Ruurlo te openen. Het museum is het verlengstuk van het in 2015 geopende Museum More in Gorssel. In Ruurlo draait het om werk en leven van Carel Willink, bekend van zijn magisch realisme.

Glazen brug
Het kasteel – dat voorheen onder meer dienst deed als gemeentehuis van de voormalige gemeente Ruurlo – is drastisch verbouwd. Eye-catcher is de glazen loopbrug die naar de entree leidt.

Scheringa
De kunstverzamelaars Hans en Monique Melchers uit Vorden kochten eerder het zowel het Gorsselse gemeentehuis als het kasteel in Ruurlo. met als doel hun collectie Modern Realisme in onder te brengen. Veel van die werken komen uit de collectie van Dirk Scheringa. Deze kwamen op de markt na het faillissement van de DSB-bank van Scheringa.

Carel Willink, Portret van Mathilde, 1975 (Collectie Museum MORE)

Kasteel
Hans Melchers (1938) raakte al jong in de ban van Kasteel Ruurlo waar hij als kind al kwam. In 2013 kon hij een jongensdroom verwezenlijken door dit Kasteel te verwerven en in oude glorie te herstellen. Zijn doel: een plek creëren waar zijn collectie werken van Carel Willink (1900-1983) tot haar recht komt.

Persoonlijk
Kasteel Ruurlo en het omliggende park moesten volledig worden gerestaureerd. Het werd een zeer persoonlijk project. Niet in de laatste plaats omdat Melchers iets wilde terugdoen voor de Achterhoek, de streek waar hij al decennia met veel plezier woont. Hans en Monique Melchers schakelden onder anderen architect Cor Bouwstra, couturier Ronald Kolk en architect Hans van Heeswijk in om vijf eeuwen bouwgeschiedenis te combineren met moderne architectuur.

Ook de kasteeltuin in Ruurlo is volledig gerestaureerd. (foto: Hugo Lingeman / Museum MORE)

45 werken
Uit de Willink-collectie zullen altijd minstens 45 werken te zien zijn in het Kasteel. Van een zelfportret dat Willink op 18-jarige leeftijd maakte tot en met het beroemde schilderij Portret van Mathilde uit 1975. De opstelling toont de ontwikkeling van een zoekende kunstenaar die experimenteert met kubisme tot aan de nooit geëvenaarde schilder van een technisch perfect, elegant en raadselachtig oeuvre.

Fong Leng
Ook de bijzondere creaties van modeontwerpster Fong Leng in Museum MORE | Kasteel Ruurlo getoond worden, zoals de luipaard-jas die Mathilde Willink droeg voor haar ‘afscheidsportret’. 

Willink schilderde ooit een portret van de vader van Hans Melchers maar dat is in de oorlog verloren gegaan. 

Museum MORE | Kasteel Ruurlo is toegankelijk voor publiek vanaf dinsdag 27 juni.