Home Lifestyle Gezondheid Percentage overmatige drinkers Lochem gedaald

Percentage overmatige drinkers Lochem gedaald

0
Afbeelding ter illustratie (bron: freepik.com)

LOCHEM/GORSSEL – Het aan mensen dat overmatig drinkt is sinds 2019 flink gedaald. Lochem stond 3 jaar geleden nog op de 4e plaats in Gelderland. Inmiddels komt de gemeente niet meer voor in de top-10, zo blijkt uit onderzoek van afkickwijzer.nl. Zes procent van de Lochemers geldt als ‘overmatige drinker. Nog eens 7 procent valt in de categorie ‘zware drinker’.

In ons archief is het bericht uit 2019 te lezen…

Het percentage overmatige drinkers in de gemeente was in 2019 nog 9%, terwijl 11% als zware drinker te boek stond. Het aantal mensen dat zich houdt aan de richtlijn voor verstandige alcoholconsumptie steeg van 34% in 2019 tot 44% nu.

De richtlijn is: geen alcohol of maximaal 1 glas per dag. De definitie voor overmatig drinken is meer dan 21 glazen per week voor mannen en meer dan 14 voor vrouwen. Als zware drinker worden mannen aangemerkt die 1 keer per week 6 glazen of meer dringen. Voor vrouwen geldt 4 glazen of meer per week.

Twente en Achterhoek
Verschillende gemeentes in de Achterhoek en Twente scoren opvallend hoog als om overmatige drankgebruik gaat. Ook in coronatijd zijn ze overmatig blijven drinken. In de Achterhoek kleuren Berkelland en Oost-Gelre rood. Overijssel is de provincie waar de meeste overmatige drinkers van het land wonen (7,8), al daalt het drankgebruik ook daar ten opzichte van 2019.

Onze buurgemeenten Hof van Twente en Rijssen-Holten tellen beide 10% overmatige drinkers en staan daarmee in de top-5 van Overijssel. Hof van Twente scoorde 3 jaar geleden ook al hoog. Rijssen-Holten behoort tot de gemeenten waar het alcoholgebruik, tegen de trend in, toenam. Gelderland staat landelijk op de 6e plaats.

In het landelijke lijstje van gemeenten met de meeste overmatige drinkers staat Hof van Twente op plek 7, Oost-Gelre staat op 8 en Berkelland op 10. In de top-10 staan, net als in 2019, twee Waddeneilanden bovenaan. Dat zijn Terschelling (15,3% overmatige drinkers) en Vlieland (15,2%).

Bekijk HIER informatie over en de kaart van Overijssel

Top-5

De 5 gemeenten in Gelderland waar procentueel de meeste mensen wonen die overmatig alcohol drinken zijn:

 1. Rozendaal: 10,3%
 2. Oost-Gelre: 10,1%
 3. Berkelland: 9,9%
 4. Zevenaar: 8,4%
 5. Voorst: 8,1%

De 5 gemeenten waar procentueel de minste mensen wonen die overmatig alcohol drinken zijn:

 1. Neder-Betuwe: 3,8%
 2. Harderwijk: 4,1%
 3. Ede: 4,4%
 4. Hattem: 4,5%
 5. Maasdriel: 4,5%

De gemeente Neder-Betuwe stond in 2019 ook al bovenaan de lijst met gemeenten waar de minste overmatige drinkers wonen. Oud-Lochemer en oud-wethouder Jan Kottelenberg is daar sinds 2017 burgemeester.

Lees verder onder de kaart…

  1. De trend: overmatig drinken daalt in vrijwel het hele land
   Landelijk gezien is het aantal overmatige drinkers gedaald ten opzichte van ons vorig onderzoek uit 2019 (van voor de coronapandemie). In vrijwel alle provincies daalde het cijfer. In Friesland bleef het aantal overmatige drinkers gelijk en in Flevoland en Zeeland steeg het percentage minimaal. 1 op de 16 Nederlanders drinkt overmatig. In het Zeeuwse Kapelle zijn de minst overmatige drinkers te vinden.
  2. In rijke gemeentes drinken ze minder
   Het Gooi en de rijke (kust)gemeentes van Nederland scoorden in ons vorig onderzoek opvallend hoog en dat is ook nu het geval. Ze steken nog altijd flink boven het landelijke gemiddelde uit, maar het aantal overmatige drinkers in die gemeentes is wel harder gedaald dan gemiddeld.

Voor het onderzoek zijn data gebruikt van het CBS en de Gezondheidsmonitor van het RIVM. Per provincie werd in de meeste gemeentes onderzoek gedaan naar het alcoholgebruik van inwoners van 18 jaar en ouder. In 2020 en 2021 werd geen onderzoek gedaan door afkickwijzer.nl.

De interactieve kaart van heel Nederland: