LAREN/LOCHEM – Oud-wethouder H.J. (Henk) Oudenampsen is afgelopen zaterdag – 18 mei – op 82-jarige leeftijd overleden. Hij was 12 jaar wethouder voor Gemeentebelangen (GB) in de periode van 1990-2002. Hij was de eerste wethouder voor zijn partij. GB deed in 1990 voor het eerst als zelfstandige partij mee aan de verkiezingen, na een breuk met de VVD. Met de liberalen bestond in de jaren daarvoor altijd een lijstverbinding.
Wethouder werd Henk Oudenampsen tegen wil en dank. Tijdens de viering van het 50-jarig bestaan van GB, in 2020, vertelde hij: “Het besluit viel tijdens een 25-jarige bruiloft. Ik werd al bij de deur opgevangen door partijgenoten met de vraag of ik de kar wilde trekken en of ik maar snel wilde beslissen. De druk was zo groot dat ik tijdens een dansje op dat feest het ‘ja-woord’ heb gegeven.”
Zachte landing
De verkiezingen van 1990 werden een groot succes voor de partij en Oudenampsen werd, zonder enige politieke ervaring, wethouder. Bestuurlijke ervaring had hij wel opgedaan in agrarische organisaties. Hij was onder meer lid van het hoofdbestuur van Coberco, de voorloper van het huidige FriesLandCampina. Volgens eigen zeggen gunden de overige raadsfractie hem een ‘zacht landing’ als wethouder. “Ze hebben me goed opgevangen en de eerste tijd ook wel een beetje ontzien”, zo zei hij.
Een van de huidige GB-wethouders, Marja Eggink, werd in 1997 raadslid en heeft Henk Oudenampsen dus nog in zijn rol als wethouder meegemaakt. “Henk heeft in 12 jaar veel dingen voor elkaar gekregen, waaronder de nodige bouwprojecten”, zo vertelt ze. Onder meer de woonwijk Spaanse Schans, in Lochem-West kreeg gestalte tijdens zijn wethouderschap.
Knip Ooldselaan
Licht tragisch is het feit dat Henk Oudenampsen misschien wel het meest bekend werd met iets dat niet bepaald als een succes te boek staat: de knip in de Ooldselaan. Aanwonenden klaagden al jaren steen en been over het sluipverkeer vanuit het achterland richting A1 bij Bathmen dat over de relatief smalle weg denderde. Op initiatief van de wethouder kwam er een sluis die alleen door landbouw- en vrachtverkeer kon worden genomen.
Personenauto’s moesten er via een keerlus langs. Dat was nogal ingewikkeld en werd niet door iedereen begrepen, met veel getier en zelfs blikschade tot gevolg. Er werd schande over gesproken dat automobilisten zoveel hindernissen voor de wielen krengen. Dat was nou net de bedoeling, maar onder druk van de publieke opinie en de media was de zogeheten ‘knip van Oudenampsen’ geen lang leven beschoren.
Financiën
In zijn 12-jarige ‘regeerperiode’ was Oudenampsen onder meer verantwoordelijk voor woningbouw en financiën. Over dat laatste zegt Marja Eggink: “Henk vond het verdedigen van zaken als de begroting en de kadernota altijd spannend. Hij was ook steeds zichtbaar opgelucht als hij deze stukken langs de raad kreeg. De ontlading was steevast aanleiding om te proosten. Je wist immers nooit van te voren wat de politiek zou doen.”
“Henk was op veel fronten vooruitstrevend. Zo had hij altijd aandacht voor de agrarische sector en keek daarbij vooral ook naar de toekomst. Op het menselijke vlak was hij niet bang. Als er lastige dingen speelden ging hij erop af. Dat betekende dat hij ook vaak bij mensen thuis kwam. Dat gebeurde toen veel meer dan nu het geval is. De tijden zijn wat dat betreft erg veranderd”, aldus Marja Eggink. Volgens haar kreeg hij als wethouder uiteraard ook wel kritiek. “Maar meestal kwam het wel allemaal wel goed. Ik denk dat er in het geval van Henk sprake was van een zekere ‘gunfactor’.
Ongeduld
Ongeduld was ook een eigenschap van Oudenampsen als bestuurder. Dingen gingen hem vaak te langzaam. Ondanks dat hij bijna altijd vriendelijk en goedlachs was, ontplofte hij wel eens als dingen tegenzaten. Tegenstanders van het openluchttheater, die zich in de jaren ’90 nadrukkelijk roerden, kon hij soms ongezouten van repliek dienen. De wethouder was een groot voorstander van behoud van het theater, dat begin jaren ’90 op een haar na volledig was opgedoekt en teruggegeven aan de natuur.
Henk Oudenampsen werd geboren op het rijksmonument de Allardhoeve aan de Markeloseweg. Later woonde en werkte hij op de boerderij Meijer aan de Jonker Emilelaan, tegenover de oprijlaan naar Huis Verwolde. Rond Kerst 2023 noopte de gezondheidstoestand van zowel zijn vrouw Dinie als van Henk zelf tot een verhuizing naar woonzorgcomplex ‘t Ruempol in Laren. “Het verstand stemde in met de verhuizing, maar zijn hart bleef in Verwolde”, zo omschrijft Marja Eggink die overgang. “Goed te begrijpen als je de vrijheid van de boerderij en het buitengebied gewend bent.”
Herdenkingsdienst
Aanstaande vrijdag (24/5) wordt om 13.00 uur een afscheidsdienst voor Henk Oudenampsen gehouden in kulturhus ‘t Kruispunt in Laren. Na de aansluitende begrafenis is er in hetzelfde kulturhus gelegenheid tot condoleren van en napraten met de nabestaanden. Afscheid nemen en condoleren kan ook op donderdagavond van 19.00 tot 20.00 uur, op dezelfde locatie.