Openluchtspel ‘Op Heilige Grond’ verdient veel publiek [fotogalerij]

0

LOCHEM – Het openluchtspel ‘Op Heilige Grond’, dat vrijdagavond (30 juni) voor het eerst werd opgevoerd in het Openluchttheater, behoort bij de beste ooit. Het stuk en de makers verdienen een groot publiek. Er zijn vanavond (1 juli) en volgende week vrijdag en zaterdag (7 en 8 juli) nog kansen om de voorstelling te gaan zien.

Vermakelijk
‘Op Heilige Grond’ is vermakelijk door zowel verbale grappen en ‘ondeugendheden’ van de nonnen die de hoofdrol spelen als door subtiele en bijna verborgen kwinkslagen die hier niet verklapt mogen worden. Schrijver Gerwin Nijkamp is er in geslaagd een verhaal neer te zetten dat ‘dicht bij huis’ blijft en uiterst grappig is, zonder oubollig te worden.

Popfestival
Er zijn vele verwijzingen naar het Lochemse popfestival van weleer dat werd gehouden op de ‘heilige grond’ van het openluchttheater. De nonnen moeten na het instorten van het dak van de kapel de kas proberen te spekken. Dat doen ze door kamers te gaan verhuren in het klooster. Als eerste komt daar de Rotterdamse schrijver en dichter Jules op af. Alsof Deelder zelf binnen komt lopen.

Overtuigend
Dan volgt nog de volgens haar ouders ernstig aan lager wal geraakte puber Lotte die voor een heropvoeding in het klooster wordt gestald. Die rol wordt overtuigend vertolkt door Sharon Grijzen.

Lees verder onder de fotogalerij (foto’s: LochemsNieuws)

 

Spieker Jozef
Aannemer (Spieker) Jozef, die is ingehuurd om het dak te repareren brengt zijn zoon Chris mee, die een prominente rol speelt. Hij haalt er twee van zijn vrienden (hangjongeren) bij en de politieagenten weten het zeker: in de kapel wordt een wietkwekerij aangelegd. In werkelijkheid blijkt Chris de kwaadste niet en werkt hij – samen met zuster Serene – aan een daverende verrassing waarmee de nonnen ook nog eens geld kunnen verdienen.

Ap Daalmeijer
Aan het einde van het stuk wordt de rode loper uitgerold en volgt een verklaring van Jules dat daar de vorige maand overleden Lochemse poplegende Ap(pie) Daalmeijer overheen had moeten lopen. Het publiek had even daarvoor diens muzikale ‘maatje’ Stef Woestenenk zien optreden bij het kampvuur. Het sluitstuk wordt gevormd door een mini-concert van diens band Moonyard. Het publiek kan dan letterlijk het decor instappen en genieten van de muziek.

‘Op Heilige Grond’, onder regie van Tonnie Sleumer, is een must voor iedereen die iets heeft met het verleden van het openluchttheater en het popfestival dat daar van 1967 tot 1986 werd gehouden. Of voor wie gewoon een leuke avond wil hebben. De resterende voorstellingen beginnen steeds om 20.30 uur. 

Zie ook: openluchtspellochem.nl