Openluchtspel: Achterhoekse en Italiaanse karakters botsen

0
Het Groene Goud (foto: Jorrit van de Kolk/PR)

LOCHEM – Het Openluchtspel van dit jaar heet ‘Het Groene Goud’. Daarin botst Achterhoekse nuchterheid met Italiaans temperament. Actueel is het stuk ook, want het dilemma van groter groeien of kiezen voor een lucratieve niche-markt zal vooral veel boeren bekend in de oren klinken.

Schrijver
Het verhaal is, net als vorig jaar, van de hand van Lochemer Gerwin Nijkamp en de regie is opnieuw in handen van Tonnie Sleumer. Nijkamp bewees vorig jaar met ‘Op Heilige Grond’ dat hij een verhaal kan schrijven dat voor de lokale toeschouwer voldoende herkenning biedt, maar dat door wereldse en actuele input niet verzandt in ‘boerendrama’.

Succes
Het succes smaakte ook voor Nijkamp zelf naar meer. ,,En ik wil graag een bijdrage blijven leveren aan het openluchtspel en het theater’, zo zegt hij zelf. Op de vraag of hij het verhaal voor deze editie al in zijn hoofd had toen er groen licht kwam, zegt hij: ,,Het verhaal niet. Maar ik liep al wel een tijdje rond met het thema. De tegenstelling tussen Achterhoekse nuchterheid en Italiaans temperament lenen zich voor veel invalshoeken, zoals humor, drama en actualiteit.”

Gerwin Nijkamp (foto: LochemsNieuws)

Filmische beelden
En Gerwin Nijkamp zag meteen filmische beelden uit de bekende spaghetti-westerns van weleer op zijn netvlies. Met bijbehorende muziek. Dat soort sfeerbeelden kan de toeschouwer van ‘Het Groene Goud’ dan ook verwachten. Overigens lijken ons noaberschap en hechte band van Italiaanse (maffia)familie ook wel wat op elkaar.

Toekomst
In het stuk draait het om de boerderij Hendrik Jan(opa) Stuggink. Die achternaam komt niet toevallig uit het gedicht ‘De Hoofdige Boer’ van A.C.W. Staring (lees het gedicht HIER). Zoon Henk Stuggink ziet geen toekomst voor het boerenbedrijf als het roer niet radicaal om gaat. Bovendien aast buurvrouw Vruggink op de grond van de Stugginks, dus haast is geboden. De inmiddels gestarte Bed & Breakfast is niet genoeg om het hoofd boven water te houden.

Olijfolie
Henk ziet collega’s in de regio succes boeken met wijngaarden en bedenkt dat de eerste Achterhoekse olijfolie en regelrechte innovatie zou zijn. Hoe je olijfbomen kweekt en of de koude grond zich daar voor leent, zijn de eerste vragen die Henk moet beantwoorden. Hij kan dat niet zelf, dus schakelt hij Italiaanse hulp in. Via internet legt hij contact met een Italiaan die zijn hulp aanbiedt. Niet veel later blijkt dat zijn hele (omvangrijke) familie is afgereisd.

Zwarte Cross
Opa Stuggink, die toch al niet veel moet hebben van de ideeën van zijn zoon, wordt razend als hij merkt dat zijn hele boerderij geschikt is gemaakt voor bewoning door de Italianen. Zelf wordt de oude baas verbannen naar een caravan die in een schuur gereed wordt gemaakt voor de Zwarte Cross.

Geld
Wat volgt zijn veel verwikkelingen. De oogst wordt verknald door de uitvinder die in een schuur op het erf een machine voor het persen van olijven bedenkt. Toch lukt het beetje bij beetje wat geld bij elkaar te sprokkelen. Geld dat bij opa Stuggink in bewaring wordt gegeven. Dat lijkt safe, maar toch verdwijnt er op mysterieuze wijze geld. Hoe dat kan, komt later op verrassende wijze aan het licht.

Overigens blijkt opa Stuggink de Italiaanse levensstijl steeds meer te omarmen met alle complicaties van dien.

Muziek
De muziek in het stuk komt van onder meer Ennio Morricone, Il Divo en Jovink and the Voederbietels. De Lochemse zanglerares Sara Mens brengt tijdens de voorstelling een ode aan het Italiaanse landschap. Na afloop zingt ze nog enkele Italiaanse liederen terwijl de bezoekers zich tegoed doen aan een proeverij die het lekkerste van Italië én de Achterhoek combineert.

In ‘Het Groene Goud’ treden 19 acteurs en actrices op. De sfeer van een typisch openluchtspel wordt versterkt door de aanwezigheid van onder andere een Italiaanse bolide en paarden.

Informatie:
Titel: Het Groene Goud
Data: 29+30 juni en 6+7 juli
Locatie: Openluchttheater, Onderlangs Lochem
Aanvang: 20.00 uur
Prijs: 12 euro (kind t/m 12 jaar: 6 euro)
Voorverkoop: VVV Lochem, Kapsalon Lamar Laren, Attent Frank Bannink (Barchem) en via de website www.openluchtspellochem.nl

Links:
Site: www.openluchtspellochem.nl
Facebook: www.facebook.com/openluchtspel
Instagram: openluchtspellochem