Open Monumentendag Lochem opent vele deuren

0

LOCHEM/LAREN – Komend weekeinde (9 en 10 sept.) staat in het teken van Open Monumentendag. Op verschillende plekken in de gemeente Lochem gaan de deuren van bijzondere gebouwen open. Het thema van de landelijke dag is dit keer: Boeren, Burgers en Buitenlui.

In lijn met die slogan staan vooral buitenplaatsen en boerderijen centraal. Maar ook kerken, een synagoge, een molen en zelfs een begraafplaats krijgen extra aandacht.

(Een printbare afbeelding met het hele programma staat onderaan dit artikel)

Koffietafel op de Markt
Het officiële startsein wordt zaterdag om 11.00 uur gegeven tijdens een koffietafel met Lochemse specialiteiten op de Markt. Dan start ook een boerenmarkt met oude ambachten, optredens van boerendansers, verkoop van biologische producten en een hoelahoep challenge. De markt duurt tot 14.00 uur.

Remonstrantse kerk
In de Remonstrantse Kerk aan de Emmastraat wordt die dag (10-17u.)een monumentenfair gehouden met kunst, brocante, textiel en een expositie over de kerk en omgeving. Ook is er een foto-expositie te zien over de kerk en oude stadsboerderijen. Er zijn diverse muzikale optredens.

Gudulakerk en synagoge
De Gudulakerk op de Markt is op zaterdag geopend van 11.00 tot 16.00 uur. Tot 15.00 uur zijn er rondleidingen en is er gelegenheid om de kerktoren te beklimmen. Het orgel wordt bespeeld door Els Dijkerman. Het naastgelegen oude stadshuis is zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur te bezichtigen. In de Synagoge aan de Westerwal is een foto-expositie van oude stadsboerderijen te zien.

Museumboerderij
Elders in Lochem is de oude begraafplaats (Zutphenseweg) uit 1829 opengesteld. Van 11.00 tot 17.00 uur kan museumboerderij Lammert Roekevisch worden bezocht.  Van deze oude boerderij aan de Nijkampsweg 7 zijn de keuken, woonkamer en slaapkamers nog net zo als in de jaren ’50 van de vorige eeuw. In de schuur zijn allerlei (oude) werktuigen verzameld. De eigenaar weet daar veel over te vertellen. Er wordt een vrije gift gevraagd van de bezoekers.

Zwiep en Barchem
In Zwiep is de molen op zowel zaterdag als zondag van 10.00 tot 17.00 uur te bezoeken. In Barchem is de kerk geopend.Daar is zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur een fototentoonstelling van Barchemse boeren, burgers en buitenlui uit het begin en het midden van de vorige eeuw te zien.

Bodenhuis
Het Oude Bodenhuis aan de Borculoseweg 1 is zaterdag te bezichtigen van 10.00 tot 16.00 uur. Het is de oudste (voormalige) boerderij in de kern van van Barchem. Het werd in 1847 gebouwd. In 1863 ging Garrit Jan Lenselink er wonen. Hij was bode (bestelbushouder) en daaraan ontleent het pand de naam.

Laren
In Laren is de protestantse kerk zaterdag tussen 11.00 en 17.00 uur te bekijken. Buiten het dorp is Het Paradijs van Gerrie en Dick Kok aan de Brenschutte 4 geopend voor bezoekers op zaterdag (10-17u). In de tuin staan de ‘verzamelhuuskes’ van het echtpaar Kok. Ze hebben in de loop der jaren heel veel oude spullen verzameld.

Verzamelhuuskes
Achter hoge beukenhagen rijst het dak van Brenschutte nummer 4 op, bijna
eenzaam tussen de velden. In de tuin staan de ‘verzamelhuuskes’ van Gerrie en Dick Kok. Zij hebben in de loop der jaren geweldig veel oude spullen bijeengebracht, waaronder veel dingen uit grootmoeders tijd. Er is een washok met ouderwetse inrichting te vinden, net als een verzameling oude gereedschappen, aardewerk, oude schoolspullen en miniatuurwagentjes.

Modern melkveebedrijf
Aan de Deventerweg 94a is het melkveebedrijf ‘Weyenberg’ van Henk Meuleman te bekijken. In het kader van het thema ‘Boeren, burgers en buitenlui’ ziet de bezoeker hier een modern boerenbedrijf in werking. Onder meer de werking van de melkrobot wordt desgewenst uitgelegd. De koe bepaalt tegenwoordig zelf wanneer zij gemolken wil worden. Vraag hier ook vooral naar het verhaal van Siep, het hondje van opoe.

Verwolde
Huis en landgoed Verwolde bij Laren zijn zowel op zaterdag als zondag geopend. Het huis van 11.00 tot 17.00 uur en het landgoed van 12.00 tot 17.00 uur. Op het landgoed is er speciale aandacht voor de tuinmanswoning en de moesgaard.

Almen
In Almen is de hervormde kerk zaterdag open van 11.00 tot 16.00 uur. Aan de Bakkersteeg 2 kan op beide dagen (za. 11-17u/ zo. 13-17u) boerderijcomplex de Almense Molen/De Blauwe Deur worden bezocht. De molen, die niet meer bestaat, was al in 1655 bekend. Het bijbehorende muldershuis en boerderij is nu woonhuis en atelier.

Dubbelboerderij
Aan de Wagenvoortsdijk 8 is een dubbelboerderij geopend voor het publiek (zaterdag 14.30-18.00 uur). Dit rijksmonument werd in 1911 gebouwd in opdracht van de diaconie. De huidige eigenaren hebben de boerderijtjes met bakhuisjes en waterpomp vanaf 2010 volledig gerestaureerd. Het doet nu dienst als woonhuis en kamertheater.

Eefde
Tenslotte is in Eefde boerderij ‘t Valcke geopend, maar alleen op zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Het ligt op een hoogte aan de Valkeweg 3 in de marke het Rijsselt bij de IJssel. Het is een rijksmonument uit de eerste helft van de negentiende eeuw.

Meer informatie:
website en Facebookpagina.

Het programma van de Open Monumentendag (klik voor een grotere versie)