Darmenproducent TOP Casings vrijwel zeker weg uit Lochem

0
Het bedrijfspand van TOP Casings aan de Haalmansweg.

LOCHEM/NIEUWERKERK AAN DE IJSSEL – TOP Casings, de producent van natuur- en kunstdarmen – voor onder meer worsten – verdwijnt vrijwel zeker uit Lochem. De productie gaat naar voormalig concurrent Van Hessen in Nieuwerkerk aan de IJssel. De meeste Lochemers kennen TOP Casings beter als Van Oene.

Enkele weken
Managing-director Rob Schouten van Van Hessen zegt dat het gaat om een voorgenomen besluit. ,,Het is voorgelegd aan de OR en we hopen binnen enkele weken een definitief besluit te nemen”, aldus Schouten.

Personeel
Als het besluit eenmaal is gevallen hoopt hij snel tot een afronding te komen. Als het kan binnen enkele maanden. Hij benadrukt dat de medewerkers in aanmerking komen voor herplaatsing en zij goed worden begeleid. ,,We voldoen wat dat betreft aan onze sociale plicht”, zo zegt Schouten. in Lochem werken zo’n 15 mensen.

Locaties
Van Hessen werd in maart van dit jaar overgenomen door het Duitse Saria. Dat bedrijf nam eerder al de Teeuwissen Group over, waar TOP Casings onder valt. De Duitsers oordeelden dat twee productielocaties in Nederland teveel van het goede is. Omdat Van Hessen ongeveer 150 mensen werk biedt moet de vestiging in Lochem eraan geloven.

Van Oene
TOP Casings ontstond toen de broers Jan en Edouard van Oene rond de eeuwwisseling de helft van de aandelen in de Lochemse Darmenhandel Van Oene bv verkochten aan Teeuwissen. Nadat een aantal jaren op 50/50-basis werd gewerkt verkochten de broers ook de overige aandelen aan Teeuwissen. Het pand aan de Haalmansweg wordt nog altijd gehuurd van de broers.

Geschiedenis
De darmenhandel van Van Oene startte zo’n 70 jaar geleden in Lochem en bood veel mensen (vakantie)werk. LochemsNieuws duikt binnenkort in de geschiedenis van dit bedrijf.