LOCHEM – Zaterdag 14 september is het weer Open Monumentendag, van 11.00 tot 16.00 uur. In en om de kern Lochem doen 13 locaties mee. Als extra activiteiten zijn tochtjes met de Berkelzomp of tram Bello toegevoegd aan het programma. Uit andere kernen van de gemeente hebben zich geen deelnemers gemeld. In Lochem pakt vooral de Reudinktoren – de voormalige molen van Reudink – flink uit met muziek, kunst en meer (zie uitgebreid artikel HIER). En in de Remonstrantse kerk mag de bezoeker zelf het kerkorgel bespelen.
Hieronder een opsomming van alle openstellingen en activiteiten:
- De Remonstrantse kerk, een gemeentemonument, wordt al 145 jaar gebruikt door de remonstranten. Naast de kerkdiensten wordt het gebouw gebruikt voor lezingen en concerten. Er staan een vleugel en twee orgels. Tijdens Open Monumentendag
staan muziekprofessionals klaar om bezoekers te laten ervaren hoe het voelt om orgel te bespelen of een vleugel of gitaar. Gewoon luisteren kan natuurlijk ook. De activiteit wordt mogelijk gemaakt door Fonds Klavier en Samenspel. - Het oude stadhuis, een rijksmonument, is gebouwd in de periode 1634 tot 1640. In het statige pand bevindt zich de VVV met Inspiratiepunt en op de eerste verdieping is het Liberation Museum Lochem gevestigd, met de tentoonstelling ‘Lochem in de Tweede Wereldoorlog’. Bij de VVV is de flyer van Open Monumentendag te krijgen met alle deelnemende locaties. Een QR-code maakt alles ook digitaal beschikbaar. Het stadhuis is startpunt van wandel- en fietsroutes en van ritjes met de tram Bello.
- De Selimiye Moskee aan de Mauritsweg werd op 28 augustus 1997 ingezegend door de toenmalige imam ingezegend. Toen werd de eerste paal voor de moskee geslagen. In de moskee worden zo nu en dan rondleidingen, lezingen, concerten, tentoonstellingen en spreekbeurten gehouden die voor iedereen interessant zijn. Tijdens monumentendag zijn er vanaf 12.00 uur ieder uur rondleidingen met bezichtiging van onder andere de grote gebedsruimte. Het motto is: ‘We willen niet langs, maar met de Lochemers leven’.
Sociëteit De Eendracht aan de Oosterwal dateert uit 1840 en ademt een neoclassicistische stijl. Het werd in gebruik genomen door de in 1829 opgerichte Sociëteit De Eendracht. In 1852 kwam er een kegelbaan bij, eerst in de open lucht, later inpandig. In 1864 werd de sociëteit uitgebreid met een veranda en een achtkantige muziekkoepel. De veranda gaf destijds uitzicht over de Enk en de Lochemse Berg. Later werd een feestzaal toegevoegd die is geëvolueerd tot wat nu de schouwburg is. In 1937 fuseerde Sociëteit De Eendracht met de in 1879 opgerichte Sociëteit De Harmonie; zij vormden samen De Vereenigde Sociëteiten. Op 4 september vertellen leden over gebouw en historie. Ook de kegelclubs nodigen bezoekers uit voor meer informatie en om eventueel ook zelf te kegelen.
lees verder onder de afbeelding…
- De St. Josephkerk is in 1958 gebouwd ter vervanging van het door freule Josephine van Dorth tot Medler in 1887 gebouwde kerkje aan de Kastanjelaan ten behoeve van de katholieke inwoners van Lochem. Dat kerkje was te klein geworden. De architect van de nieuwe kerk was ir. P.H.A. Starmans uit Utrecht. Deze architect heeft zich laten inspireren door de oudchristelijke bouwkunst in Italië. Bijzonder zijn ook het mozaïek in de Mariakapel, gemaakt door de Lochemse kunstenaar Henk Carlier, en de gebrandschilderde ramen in de doopkapel. Informatie over kerkgebouw en de kunstwerken is beschikbaar tijdens de monumentendag.
- De voormalige Synagoge, gebouwd in 1865, is de plek waar tot de Tweede Wereldoorlog de Joodse gemeenschap haar sjoeldiensten hield. Van de 118 Joodse inwoners van Lochem hebben slecht 18 de Tweede Wereldoorlog overleefd. Een herdenkingsplaquette in de voorgevel, aangebracht onder de eerste steen uit 1865, memoreert de Joodse oorlogsslachtoffers met een tekst uit Klaagliederen. Bijzonder is het plaatijzeren plafond dat rond 1910 is aangebracht en dat bij een restauratie in 1992-1993 in de oorspronkelijke staat is hersteld. De synagoge is nu een plek voor bezinning en zingeving. Er vinden ook concerten, lezingen en exposities plaats. Op Open Monumentendag kunnen bezoekers informatie krijgen over gebouw en het project Westerbork, waardoor Lochemse scholieren jaarlijks wordt verteld over de Holocaust, in combinatie met een excursie naar Kamp Westerbork.
- Het winkelpand van Boekhandel Lovink aan de Markt is niet te missen in het centrum van Lochem. Het gebouw stamt uit 1846. De opvallende houten luifel, de hoge bovenlichten met glas in lood en het ambachtelijke siermetselwerk in de plint verwijzen naar de zeventiende-eeuwse winkelarchitectuur. Op Open Monumentendag zijn er boeken te vinden over reizen en vervoer vroeger en nu, over monumenten en cultureel erfgoed in en om Lochem. De winkel is die dag uiteraard ook gewoon geopend.
- De korenmolen van Zwiep, aan de Zwiepseweg, is van verre te zien. Het is de derde locatie van deze molen. De eerste Zwiepse Molen werd in 1851 gebouwd op de Zwiepse Berg bij Barchem. Evert Postel was de eerste molenaar. Omdat de windvang door het groeiende bos niet meer voldoende was, werd de korenmolen afgebroken en nabij de Witte Wievenkoele in Zwiep opnieuw opgebouwd. In 1880 is de molen weer verplaatst, nu naar de huidige locatie, waar de molen op de lichte verhoging volop kan profiteren van de wind. Na Evert zouden nog vier generaties Postel de molen draaiende houden. Sinds 992 is de Stichting Behoud Zwiepse Molen eigenaar en is er nog steeds een telg van Postel nauw bij betrokken. In de molen zijn nu een restaurant en een streekproductenwinkel gevestigd.lees verder onder de afbeelding…
- Naast een rondrit met tram Bello vanaf het oude stadshuis is het tijdens Open Monumentendag ook mogelijk om een vaartochtje te maken met de Berkelzomp ‘Ente’. De zompen, met weinig diepgang, waren vroeger van belang voor het vrachtvervoer tussen Zutphen en Vreden. Dit stopte in 1895. Op Open Monumentendag maakt de ‘Ente’ tussen 12.00 en 16.00 uur driemaal een vaart stroomopwaarts richting de Cloese. De Zompenloods ‘t Anker ligt aan de Berkel bij Stijgoord. Komende vanuit het centrum bij de rotonde na de net vernieuwde Hoevenbrug rechtsaf.
- De Belvédère staat op het hoogste punt – 49,2 m – van de Lochemse Berg. Gebouwd in 1893 lange tijd een belangrijke toeristische attractie in de gemeente. De uitkijktoren werd ‘ingehaald’ door de omringende natuur. De bomen werden hoger dan de toren. In 1977 viel het doek. Dat leek definitief, maar nu ligt een plan om de toren te restaureren en met behulp van moderne technieken het ‘uitzicht’ te herstellen. Voor de restauratie is de Stichting Behoud Belvédère Lochemse Berg opgericht. Wie vriend wil worden en een bijdrage wil leveren kan terecht op www.belvederelochem.nl.
Kijk ook op: openmonumentendag.nl
Of: vvvlochem.nl/Open-Monumentendag-Lochem-2024