Oostenrijkse ‘Harmonika Messe’ opgevoerd in Lochemse kerk

0
Een eerdere uitvoering van de Harmonika Messe door Nederlandse harmonicaspelers onder leiding van Dinie Zweverink in de kerk van St. Erhard (eigen foto)

LOCHEM – In de katholieke kerk aan de Nieuweweg in Lochem wordt op zondag 22 april de ‘Steirische Harmonika Messe’ uitgevoerd door een orkest met 24 harmonicaspelers en een groot koor, dat deels per bus uit de regio rond het Oostenrijkse Graz wordt aangevoerd.

Harmonica
De speciaal voor harmonica geschreven messe (mis) is van de hand Florian Michlbauer. Het stuk, dat in 2012 voor het eerst werd uitgevoerd, is geschreven voor traditionele Oostenrijkse kerkdiensten. In plaats van het orgel speelt een 3-stemmig  harmonicaorkest, met begeleiding van een bas en een gitaar, aangevuld met een koor.

Oostenrijk
Een groep harmonicaspelers onder leiding van Dinie Zweverink voerde de mis al twee keer uit in de kerk van St. Erhard in de Oostenrijkse gemeente Breitenau, met hetzelfde koor dat in april naar Lochem komt. Een van die uitvoeringen vond plaats tijdens Frohleichnam (Sacramentsdag) dat in Oostenrijk en Duitsland geldt als kerkelijke feestdag. Het valt op de tweede donderdag na Pinksteren.

Lees verder onder de MP3-speler…

Beluister hier 40 seconden van het begin van de Steirische Harmonika Messe:


Steiermark

Dinie Zweverink gaat bijna jaarlijks met een groep spelers naar Steiermark (Stiermarken). Dat is de regio in Oostenrijk waar de Steirische harmonica vandaan komt. Sinds 2014 dient Gasthof Hofbauer als onderkomen voor de groep. ,,Toen ik tijdens een verblijf in 2015 een nieuwe afspraak te maken, vertelde ik de eigenaar dat ik op verzoek van een aantal leerlingen de harmonikamesse aan het instuderen was”, zegt Dinie Zweverink.

Pastoor
Juist op dat moment zat de plaatselijke pastoor – met de prachtige naam Robert Schneeflock – te eten in het restaurant. ,,Hij stelde meteen voor om het uit te voeren in de kerk.” Het plaatselijke vrouwenkoor ‘Hochlantscher Frauersingrunde’, onder leiding van Marianne Solodzuk, zou de zangpartijen voor haar rekening nemen. ,,De Oostenrijkers vonden het al bijzonder dat een groep Hollanders ‘hun’ mis uitvoerde en toen bleek het ook nog heel indrukwekkend te klinken’, herinnert Dinie Zweverink zich.

Nederland
In 2016 volgde een uitvoering in de kerk van Hinterstoder en vorig jaar was St. Erhard nogmaals aan de beurt. Na afloop, als het in Oostenrijk gebruikelijk is om na te praten bij ‘brood en wijn’, kwam ter sprake dat de mis ook eens in Nederland gehoord moest worden. De harmonicagroep heet inmiddels Hofbauers Holländische Harmonikafreunde, vernoemd naar het hotel waar ze verblijven.

Première
,,Afgelopen november kreeg ik bericht dat ze een busreis hadden georganiseerd naar Lochem en dat de Nederlandse première dus kon worden voorbereid.” Dinie Zweverink vond daarvoor al snel weerklank bij de katholieke kerk in Lochem. De datum werd vastgesteld op 22 april en er werden kamers voor 46 personen gereserveerd bij hotel Hof van Gelre.

De cd van de messe (bron: zweverinkmuziek.nl)

Koor
Het koor van de Lochemse katholieke kerk is inmiddels ook enthousiast geworden en gaat (deels) meezingen. ,,Zo kan het koor uitgroeien tot misschien wel 45 zangers”, zegt Dinie Zweverink die zelf gaat dirigeren. Het koor heeft inmiddels ook enkele mannenstemmen en de begeleiding is uitgebreid met bassist en een gitarist.

Twee voorgangers
Tijdens de mis in Lochem gaan de Oostenrijkse pastoor Robert Schneeflock en emeritus pastoor Fons Zandbelt samen voor. Voor de bezoekers liggen 300 meezingboekjes klaar. De harmonicagroep bestaat uit spelers uit de Achterhoek, Twente en van de Veluwe. De dienst begint op zondag 22 april om 10.00 uur.

Uitstapjes
De Oostenrijkers zijn van 19 tot en 23 april in Lochem en willen van daaruit uitstapjes maken naar bezienswaardigheden in Nederland. Tijdens de heenreis met de bus willen ze het repertoire nog eens doornemen. Tijd is er genoeg voor want de reis duurt zo’n 14 uur.

Prof. Florian Michlbauer (foto PR)

Michlbauer
Florian Michlbauer is de componist van de mis en ontwikkelaar van een lesmethode voor harmonica. Hij was eind 2016 nog te gast bij Zweverink Muziek in Lochem, dat is gespecialiseerd in deze instrumenten. Michlbauer presenteerde zijn methode bij de Heksenlaak in Barchem en in Buurse.