Onderzoeksraad nog bezig met verkennend onderzoek brugongeluk

0
Foto van het brugdeel vlak voor het ongeluk, met de zogeheten 'evenaar' (foto: Rob ter Mull)

LOCHEM – De Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) is nog bezig met een verkennend onderzoek naar het brugongeluk van vorige week. Vlak na het ongeval was een team van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) ter plaatse met drie mensen voor een verkennend onderzoek. Op korte termijn wordt een besluit genomen over een eventueel in te stellen officieel en uitgebreider onderzoek.

Volgens een woordvoerster van de OVV zegt: “Tijdens een verkennend onderzoek kunnen we gebruik maken van al onze bevoegdheden. We kunnen bijvoorbeeld foto’s maken, met mensen spreken en zelfs spullen in beslag nemen als dit nodig mocht zijn”, aldus de woordvoerster.

Arbeidsinspectie

Het onderzoek loopt van de Arbeidsinspecties loopt ook nog. Daarbij kijkt het Openbaar Ministerie mee. Het instellen van een strafrechtelijk onderzoek in standaard bij ernstige (arbeids)ongevallen. Er is dus nog geen sprake van concrete verdenkingen van nalatig handelen door personen of betrokken bedrijven. De inspectie maakt proces verbaal op van de bevindingen en het is daarna aan het OM om hier conclusies aan te verbinden.

Het spreekt voor zich dat het werk stilligt tot de onderzoekers zijn vertrokken. Wat daarna gaat gebeuren is onduidelijk. Het brugdek heeft door de vallende boog een flinke buts opgelopen en ook het deel waar de onderkant van de boog in moet worden gestoken ziet er verwrongen uit. Er was tot nu toe geen antwoord te krijgen op de vraag of het brugdek ter plekke kan worden hersteld.

Vertraging

Dit dek loopt enigszins bol en dit duidt erop dat het staal onder een zekere spanning staat. Of de beschadiging hierop van invloed is en hoe ernstig dit is, is onduidelijk. Iedereen is er inmiddels wel van overtuigd dat het niet gaat lukken om de brug in de loop van juni over het Twentekanaal te plaatsen zoals het plan was. Hoeveel vertraging het incident uiteindelijk gaat opleveren is niet te zeggen.