Oldenzaalse (70) met babbeltruc ook actief in Lochem

0
Foto ter illustratie (bron: rgbstock.com)

LOCHEM/OLDENZAAL – De politie heeft dinsdag een 70-jarige vrouw uit Oldenzaal aangehouden. Zij wordt verdacht van meerdere pogingen om mensen via een babbeltruc geld afhandig te maken. Ze sloeg onder meer toe in Lochem.

Smoes
De vrouw had het gemunt op oudere mensen. Met een smoes probeerde ze hun pinpas plus pincode in handen te krijgen om daar dan geld mee op te nemen bij geldautomaten. Eerder werd in verband hiermee al een 38 jarige man aangehouden. Hij komt eveneens uit Oldenzaal.

Mededader
De recherche kwam de man op het spoor na een uitzenden van het opsporingsprogramma ‘Onder de Loep’ van RTV Oost. Daar werden beelden van de man bij een geldautomaat getoond. Hij werd herkend door een tipgever waarna de politie hem kon aanhouden. In het vervolgonderzoek kwam de nu opgepakte vrouw in beeld als vermoedelijke mededader.

Overeenkomsten
De zaak kwam aan het rollen na een babbeltruc in Dalfsen. De recherche ontdekte dat de werkwijze en signalementen van de daders overeenkwamen met soortgelijke zaken die elders speelden. Het duo sloeg naast Dalfsen toe in Lochem, Lichtenvoorde (2x), Terborg, Doetinchem, Twello, Hoogeveen en Meppel. De zaken speelden tussen oktober 2016 en januari van dit jaar.

Pincode
De vrouw ging steeds met een smoes de woning van een oudere binnen. Ze liet de bewoner een klein bedrag pinnen en keek de pincode daarbij af. Daarna nam ze de pinpas stiekem weg en ging er vandoor. Daarna werd er telkens een aanzienlijk bedrag gepind. Hoeveel de daders in totaal buit hebben gemaakt is niet bekend.