OJWL viert 20-jarig jubileum zaterdag in Laren

0
Het 20-jarig jubileum van OJWL wordt onder meer gevierd met een diner met streekproducten. Voorzitter Laurens Woestenenk staat links op deze foto (foto: Anke Kolkman Fotografie en Video)

(verscheen ook in de Berkelbode)
LAREN – Open Jongeren Werk Lochem (OJWL) begon in 2000 en ontstond destijds uit Plattelandsjongeren Gelderland (PJG), Christelijke Jongeren Vereniging (CJV) en de Lochemse en Larense afdelingen van Jong Gelre. Aanstaande zaterdag (7 maart) wordt het 20-jarig jubileum gevierd bij Stegeman in Laren.

Die viering kent twee onderdelen. Rond zes uur schuiven de leden aan voor een diner. Vier gangen en louter samengesteld uit streekproducten. En meestal zelfs van bedrijven van leden, of waar leden bij betrokken zijn. Zo komen de aardappels van het bedrijf van OWJL-voorzitter Laurens Woestenenk. Verder gaan de koks van Stegeman aan de slag met onder meer biologische kippen, druiven, noten en groenten van Larense bodem. En ook de bijpassende wijnen komen uit de buurt.

Greenlight

Na het ‘uitbuiken’ start om 20.30 uur een groot feest. Daarvoor is band Greenlight uit Bathmen aangetrokken. “Iedereen die in de afgelopen 20 jaar op een of andere manier bok OJWL betrokken was , is welkom. Naast leden zijn dat donateurs, (oud-)vrijwilligers en sponsors”, zegt Laurens Woestenenk.

Wie de leeftijd van 35 jaar bereikt is niet langer lid maar wordt automatisch donateur. En omdat de meeste oud-leden dat ook nog lang blijven, is er inmiddels een aardig legertje mensen die een jaarlijkse bijdrage leveren.

Carbid Knapp’n

Hoewel het zwaartepunt in Laren en omgeving ligt, komen de leden van OJWL uit de hele gemeente Lochem en een deel van de gemeente Rijssen-Holten. Jaarlijks worden zo’n 10 evenementen georganiseerd, waaronder een aantal hele bekende, zoals Trekker Trek, de Oudijzer-actie en het Carbid Knapp’n op Oudejaarsdag.

Maar er is meer, zoals de Pubquiz, die al eens eerder is gehouden en dit jaar terugkeert. Of de ‘Blij dat ik niet hoef te rijden bus’ die liefhebbers veilig van en naar wisselende evenementen vervoert. Op Koningsdag wordt op de parkeerplaats van Stegeman een beachvolleybaltoernooi gehouden. En in september is het weer tijd voor de brommercross.

Verlichte boerderijen

Voor dit jaar staat bovendien een verlichte boerderijenroute op het programma. Laurens Woestenenk: “Dat is een mooie gelegenheid om iedereen te laten zien hoe mooi ons buitengebied en onze boerderijen zijn. Onder onze leden zijn veel jonge boeren en op deze manier kunnen we ze een hart onder de riem steken in deze lastige tijd.”

Veel van die jonge boeren zijn betrokken bij het Agrarische Jongeren Kontakt (AJK). Ook dat is een activiteit van OJWL. Iedereen die zich betrokken voelt bij de agrarische sector is daar welkom. Er worden met regelmaat bedrijfsbezoeken, cursussen en themadagen gehouden.

Commissies

“Elke activiteit wordt georganiseerd door een aparte commissie. Voor de uitvoering worden telkens vrijwilligers ingezet”, zo legt de voorzitter uit. Hij wijst verder op de activiteiten voor de jeugd van 12 tot 16 jaar. Hiervoor ontvangt OJWL subsidie van de Stichting Welzijn Lochem.

De doelgroep is inmiddels opgesplitst in twee groepen. De jongsten en de oudsten blijken vaak te uiteenlopende interesses te hebben. Zo zijn de 15- en 16-jarigen bijvoorbeeld geïnteresseerd in paintball, terwijl de jongsten het daar fysiek afleggen. Bij de jeugdactiviteiten valt verder te denken aan lasergames, trampolinespringen of een graffiti-workshop.

Vasthouden

Laurens Woestenenk, die nu 3 jaar voorzitter is, vertelt dat het lastig is om de groep tussen 16 en 20 jaar vast te houden als lid. “In die fase gaan veel jongeren elders studeren en op kamers wonen en ze keren lang niet allemaal terug naar de regio. De leden in deze leeftijdsgroep die we nog wel hebben proberen we zoveel mogelijk in te zetten. Bijvoorbeeld door ze te laten helpen bij de Trekker Trek.”

Over de relatie met de gemeente Lochem is Woestenenk tevreden. Hij constateert dat het bestuur en de commissies gemakkelijk toegang hebben en vaak rechtstreeks contact kunnen opnemen met de ambtenaar die ‘erover gaat’.

Regelgeving

Zo zijn de benodigde vergunningen vaak snel geregeld. De voorzitter waarschuwt alleen dat de regelgeving rond het carbid schieten niet veel verder moeten doorschieten. “Door alle eisen komt er een moment dat we het niet meer kunnen opbrengen. We doen alles aan de veiligheid. Als wij het niet meer centraal organiseren gaan velen ongetwijfeld op eigen houtje aan de slag, met alle gevaren van dien”, zo waarschuwt hij voor een averechts effect.

De vele vrijwilligers worden jaarlijks bedankt voor hun inzet tijdens het zogeheten ‘nafeest’. Die van dit jaar is net achter de rug. Het bestuur, dat uit zes personen bestaat, reikt tijdens dit feest telkens de ‘Vrijwilliger van het jaar bokaal’ uit. Het bestuur zorgt er verder voor dat de verschillende commissies waar nodig ondersteuning krijgen. Het idee is dat de organisatie op die manier met gemak ook het 25-jarig jubileum haalt.