Officiële opening visvijver Witte Wieven gaat door ondanks tegenslag

0
De visvijver bij de Witte Wieven op archieffoto uit 2018 (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM/ZWIEP – De hengelsportverenigingen De Brasem uit Lochem en de Gouden Karper uit Laren laten de geplande officiële opening van de visvijver bij de Witte Wieven zondag gewoon doorgaan. Dit ondanks de tegenslag die afgelopen weekend werd gemeld: de uitgezette vissen zijn bijna allemaal opgegeten door aalscholvers.

Voor de opening zijn vissen van elders in de vijver uitgezet. De beide visclubs willen de vijver vooral gebruiken voor jeugdactiviteiten. De in november uitgezette jonge karpers zijn bijna allemaal opgegeten door aalscholvers. De clubs deden al een oproep aan sponsors om te helpen. Inmiddels is ook een aanvraag ingediend bij Fonds 1819. Er is ongeveer 1500 euro nodig voor het herstel van de visstand.

Maatregelen

Rob Driessen, jeugdcoördinator van De Brasen, zegt dat er ook maatregelen worden genomen om herhaling te voorkomen. Dit kan door te zorgen dat de vis kan vluchten naar beschutte plekken waar ze onbereikbaar zijn voor vogels. Te denken valt aan overhangende takken.

Opening

witteZondag (24/3) wordt de vijver officieel in gebruik genomen. Zowel leden als niet-leden zijn dan vanaf 10.00 uur welkom om een kijkje te komen nemen. Er wordt onder meer uitleg gegeven over hoe men mag vissen. Dit kan onder meer door een dagkaart te kopen bij restaurant/spelerij de Witte Wieven. Er zijn inmiddels 12 vaste visstekken gemaakt rond de vijver.

Bestuursleden gezocht

De Brasem is op zoek naar nieuwe bestuursleden. Er worden kandidaten gezocht voor alle functies binnen het bestuur, waaronder voorzitter, secretaris en penningmeester.

Binnen de vereniging is sprake van vergrijzing. Er zijn 325 volwassen leden en 25 jeugdleden. De meeste leden zijn automatisch lid geworden door de aanschaf van een vispas. Een echte band met de club is er vaak niet, zoals dit bij andere verenigingen wel het geval is door regelmatige trainingen of wedstrijden.

Wel komen de leden in actie bij milieurampen, zoals toen afgelopen jaar een persleiding bij de Berkel kapot ging. Toen zijn duizenden vissen gered door ze over te zetten naar de Boven-Berkel.

Wie geïnteresseerd is in een bestuursfunctie bij De Brasem kan zich zondag melden tijdens de opening van de visvijver bij de Witte Wieven. Kandidaten kunnen ook contact opnemen met de voorzitter Jan Kamphuis. Hij is bereikbaar via telefoonnummer: 06-13071777. Het e-mailadres is: hlvdebrasemlochem@hotmail.com.

Jeugddag

Dit jaar houdt De Brasem met de Hengelsport Federatie Midden-Nederland een jeugddag met 5 verschillende workshops. Leden van visverenigingen uit de regio helpen daarbij.