Nieuwe editie ‘Land van Lochem’ verschenen

0
De cover van het nieuwste nummer van 'Land van Lochem' (bron: HG Lochem)

LOCHEM – Het Historisch Genootschap Lochem-Laren-Barchem heeft een nieuwe editie van het blad ‘Land van Lochem’ het licht doen zien. Het eerste nummer in de vernieuwde vorm, dat afgelopen voorjaar verscheen, is goed ontvangen door de lezers. Opmerkingen ter verbetering zijn doorgevoerd in het nu verschenen extra dikke nummer.

Ook nu staat het blad vol met bijzondere verhalen uit het verleden van Lochem en
omgeving. Op de omslag prijkt een portret van Christiaan van Molhoop, een
man met een buitengewoon boeiend levensverhaal, dat ons meeneemt van Suriname en Londen naar kasteel Ampsen bij Lochem. De geschiedenis van Christiaan van Molhoop sluit mooi aan bij de grote aandacht, die er momenteel bestaat voor de rol van Nederland in de vroegere koloniën, het slavernijverleden en de weerslag daarvan in onze huidige samenleving.

Ruimtelijk

Verder is in ‘Land van Lochem’ veel aandacht voor de ruimtelijke ontwikkeling van de stad in het verleden in twee artikelen. Het eerste onderzoekt aan de hand van historische
stadsplattegronden, oude archiefstukken, archeologisch onderzoek én bouwsporen de
veranderingen, die de omgeving van het oude stadhuis vanaf het einde van de zestiende eeuw heeft gekend.

Een tweede artikel gaat minder ver terug in de tijd en geeft een overzicht van de
verschillende uitbreidingsplannen voor Lochem in de vorige eeuw. Verder een artikel over dat aan de naam van één van Lochems jongste straten, een luchtje kleeft.

Rubrieken

Uiteraard zijn er ook weer de vaste rubrieken, zoals het ‘Virtueel Museum’, dat deze keer het verhaal vertelt van de fotografenfamilie Horst. In ‘Groeten uit Lochem’ wordt een ansichtkaart getoond die in 1903 vanuit Lochem werd gestuurd naar een merkwaardig adres in Leiden.

Lid worden

Leden krijgen het nieuwe nummer dezer dagen in de brievenbus. Het blad is voor niet-leden vanaf dinsdag 20 juli verkrijgbaar op de bekende verkooppunten. Wie nu, voor 28 Euro per jaar, lid wordt ontvangt het jongste nummer plus het vorige nummer gratis. Nieuwe leden krijgen ook nog eens het koek ‘Made in Lochem’ cadeau. Leden hebben ook gratis toegang tot de twee interessante lezingen, die het
genootschap heeft gepland voor het komend najaar.

Meer informatie over lid worden is HIER te vinden.