Home Nieuws Natuur/milieu Nieuw informatiebord natuurgebied Stijgoord

Nieuw informatiebord natuurgebied Stijgoord

0
Het informatiebord bij natuurgebied Stijgoord (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Bij het natuurgebied Stijgoord, op de plek van het oude, gelijknamige zwembad is een informatiebord geplaatst dat bezoekers informeert over heden en verleden van het kleine maar fijne stukje natuur. 

Stijgoord wordt beheerd door vrijwilligers van De Marke. Dat is een burgerinitiatief dat zich vooral richt op verbetering van de biodiversiteit. Het terrein langs de Berkel, nabij de zompenloods, is eigendom van het Waterschap Rijn & IJssel.

Kaart en beschrijving

Een kaart met legenda vormt het hartstuk van het informatiebord. Daaromheen wordt de geschiedenis van het gebied omschreven en daarbij is ruimte voor oude foto’s uit de collectie van het Historische Genootschap.

Zo is er aandacht voor een oude wasserij met bleekvelden, het landhuis Stijgoord, de momenteel te koop is als bedrijfsobject, en natuurlijk voor de geschiedenis van het openluchtzwembad op die plaats. Een waterpartij in het gebied is feitelijk een restant van het bad.

lees verder onder de kaart…

Fruitbomen

Bij Huize Stijgoord hoorde vroeger een fruitboomgaard. Daar waren nog slechts een paar bomen van over. Inmiddels zijn er nieuwe geplant die in Nederland langzaam aan het verdwijnen zijn. Zoals Notarisappel, Sterappel, Wijnkers, Zoete Brederode, Dubbele Bellefleur en Varikse Zwarte.

Het onderhoud wordt gepleegd door een groep vrijwilligers, waaronder bewoners van de aan de overkant van de Berkel gelegen wijk Stiggoor. Het natuurgebiedje doet ook dienst als bufferzone tussen hun wijk en de (geplande) bedrijvigheid langs de Goorseweg.

Vrijwilligers gezocht

Er is behoefte aan nieuwe vrijwilligers die willen meehelpen met het beheer van Stijgoord. Belangstellenden kunnen zich melden via: info@markelochem.nl.

Meer informatie over het terrein, flora en fauna is te vinden op de website van De Marke.

Het informatiebord bij natuurgebied Stijgoord (foto: LochemsNieuws)

 

 

 

Exit mobile version