Muziek ‘Heks van Almen’ hoogste binnenkomer in Klassieke Top 400

0

ALMEN/HILVERSUM – De muziek van de theatervoorstelling De Heks van Almen, van componist Ilan Bedner, is de hoogste nieuwe binnenkomer in de Klassieke Top 400 van NPO Radio 4. Het stuk ‘Verbranding’ heeft zoveel indruk gemaakt op bezoekers van de voorstelling dat er massaal op is gestemd. Het komt uit het niets binnen op de 76e plek in lijst met populairste klassieke muziek.

De muziek van het waargebeurde verhaal werd speciaal geschreven voor het theaterstuk, dat al 68 keer met veel succes werd opgevoerd in de kerk van Almen en in de openlucht op het Kerkplein. Manja Bedner schreef de theaterversie van het verhaal en speelde het samen met dochter Julia. Het gaat over de eerste ‘heks’ die in Nederland werd verbrand. Het gebeurde in 1472 in Almen.

Extra dimensie

Neef Ilan Bedner schreef de muziek die er een extra dimensie aan gaf. Manja Bedner is eigenaresse van Het Kamertheater in Almen, het kleinste professionele theater van Nederland. Ze werkt onder de naam Theatermakers Achterhoek. Twaalf jaar geleden ontvluchtte ze de stad Amsterdam en streek ze neer in het buitengebied van Almen.

Manja Bedner droeg de muziek van haar neef zelf bij Radio 4 aan als stemtip. Dit leidde tot een bezoek van een verslaggever van de zender aan Almen. Het resultaat is HIER te beluisteren (klik op de knop ‘Speel fragment af’).

De muziek werd geschreven voor strijkkwartet. Dochter Julia Bedner maakte deel uit van het kwartet dat geheel uit conservatoriumstudenten bestond.

De Top 400 wordt vanaf maandag (17 oktober) uitgezonden op NPO Radio 4. De hele lijst is HIER te bekijken.

Wie Spotify (premium) heeft kan de muziek van De Heks van Almen hieronder rechtstreeks en in z’n geheel beluisteren: