Motie VVD over boa’s ingetrokken na kritiek raadsfracties

0
Gemeentehuis Lochem (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – De motie van de VVD die mikte op het inzetten van bijzondere opsporingsambtenaren (boa’s) bij handhaving van verkeersvergrijpen, zoals snelheidsovertredingen, stuitte maandagavond (9/1) op verzet in de raad. Daarop trokken de liberalen de motie spoorslags weer in.

Omarmen
Tijdens de raadsvergadering – waar de nota mobiliteit op de agenda stond – ontstond de wonderlijke situatie dat het college bij monde van wethouder Jan Kottelenberg aangaf de motie wel te willen omarmen, waarna een aantal raadsfracties met forse kritiek kwamen. Met name CDA, PvdA en GroenLinks (GL) gaven aan de motie niet te kunnen steunen.

Fout signaal
PvdA en GL waren het duidelijkst in hun afwijzing. Deze partijen vinden dat de gemeente met het inzetten van boa’s bij de verkeershandhaving een fout signaal zou afgeven. ,,In uw motie had moeten staan dat we meer politie nodig hebben”, aldus fractievoorzitter Jolande van Borrendam van GL. Haar PvdA-collega Marian Beuke zei: ,,Op deze manier gaan we een probleem voor Den Haag oplossen. Wat we móéten zeggen is: ‘wij gaan deze taak niet voor u uitvoeren’.”

Ingetrokken
Het CDA had meer (taal)technische problemen met de motie van de VVD. De liberale voorman Erik Haverkort trok nog voor het einde van het interruptiedebat zijn conclusie en trok de motie in. Hij zei met de positievere reactie van de wethouder zijn doel te hebben bereikt. Kottelenberg zegde toe het overleg tussen de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Rijk te volgen en indien mogelijk/nodig rond de behandeling van de Kadernota – komend voorjaar – met nadere informatie te komen.

Niet mogelijk
Het was de VVD inmiddels ook duidelijk geworden dat het inzetten van boa’s bij de handhaving van verkeersregels op dit moment nog niet mogelijk is. De VNG is echter voorstander van het uitbreiden van de bevoegdheden van de toezichthouders en praat hierover met Den Haag. Haverkort zei ervan overtuigt te zijn dat rechtstreeks aanspreken van automobilisten die te hard rijden in woonwijken beter werkt dan het inzetten van ‘smileys’ en voorlichtingscampagnes. Hij zei overigens óók voor meer politie op straat te zijn. ,,Maar de boa’s ernaast kan volgens ons uitstekend werken”, zo zei hij.

Unaniem
De nota mobiliteit, in welk kader deze discussie werd gevoerd, werd maandagavond unaniem aangenomen. Daarbij werden overigens ook alle andere ingediende amendementen en moties weggestemd.