Motie tegen kernenergie sneuvelt in Lochemse gemeenteraad

0
Afbeelding ter illustratie. (bron: freepik.com)

LOCHEM/GORSSEL – De energiediscussie verhardt. Ook in de gemeenteraad van Lochem. Maandag kreeg een motie met de titel ‘Kernenigie, nee bedankt’ van GroenLinks, PvdA en LochtemGroen! slechts de (6) stemmen van de indieners. Zo werkt democratie, maar het debat dat werd gevoerd was op z’n minst bijzonder. De partijen namen elkaar over en weer de maat over de ingenomen standpunten.

Hoofdindiener Henk van Zeijts (GL) lichtte de motie toe. Aanleiding was onder meer een onlangs gehouden symposium in Zutphen, waar opvallend positief, en door een breed gezelschap, over kernenergie werd gesproken. En met name over ‘kleine centrales’ die in ontwikkeling zijn. Van Zeijts bracht hier tegenin dat ook die kleintjes erg duur en niet schoon zijn. Het afvalprobleem – en daarmee de veiligheidsrisico’s – blijven. “Omdat ze nog niet zijn uitontwikkeld, zijn ze nu geen oplossing en erop wachten betekent dus dat ze een vertraging vormen in de energietransitie”, zo zei hij.

Brief

De motie wilde dat er een brief naar de provincie gaat waarin Lochem laat weten te bedanken voor kernenergie en ook niet zal meewerken aan onderzoeken naar mogelijke locaties. Wethouder Lex de Goede ontraadde de motie namens het college en begon een soort van college waarbij hij een gouden toekomst voor kleine kerncentrales leek te willen schetsen. Het koelwaterprobleem – dat bij grote centrales een cruciale rol speelt – is volgens hem bij de kleintjes niet meer aan de orde omdat ze gekoeld kunnen worden met gas of zout.

De wethouder zei verder dat Lochem al in 2021 aan de provincie heeft laten weten niet geïnteresseerd te zijn in kernenergie. Volgens Van Zeijts was dat in het kader van een enquête onder gemeenten. Hem staat een brief voor ogen die fermer van toon is. Die zou moeten gaan naar het huidige college van Gedeputeerde Staten, de formateur die na de verkiezingen aantreedt én naar het volgende college.

VVD en wind

Een recente uiting van de VVD-afdelingen van Lochem, Hof van Twente, Gelderland en Overijssel over windenergieplannen bij Exel bevatte een verwijzing naar kernenergie dat door de partij duidelijk als een optie wordt gezien. Ook dat was voor de indieners een argument om met de motie te komen. Namens de VVD-fractie opende Karin ter Maat het vuur op Henk van Zeijts. Dat hij voor GroenLinks op de lijst voor de verkiezingen van Provinciale Staten staat en dat hij kennelijk niet veel vertrouwen heeft de kansen voor zijn partij. En dus in de raad maar vast begint over het onderwerp.

Ter Maat verwijt Van Zeijts verder dat hij gezondheidsrisico’s in relatie met kernenergie wél ziet, maar kennelijk niet als het gaat om windturbines. “De risico’s van wind en kernenergie zijn echt een ander verhaal”, zo was het weerwoord. Van Zeijts wees erop dat de gezondheidsrisico’s van windmolens te vermijden zijn en die van kernafval niet of nauwelijks. En LochemGroen! richtte de pijlen op fractievoorzitter Bertus Karssenberg van Meedenken met Lochem (MmL). Die zou zich op Twitter negatief hebben uitgelaten over kernenergie. Het slachtoffer pareerde met: “Dat was 6 jaar geleden. We gaan toch met de moderne tijd mee!”

Deur niet dicht

GB, D66 en CDA lieten weten de ogen niet te sluiten voor de mogelijke risico’s maar de ontwikkelingen rond kernenergie te willen afwachten zonder de deur dicht te gooien of bij voorbaat al opties uit te sluiten. MmL ziet – net als de eigen wethouder -duidelijk een toekomst voor een kerncentrale in de gemeente. De hele discussie leidde bij Martine Willems van de PvdA tot de verzuchting: “Als ik dit zo beluister denk ik: doe maar 6 windmolens en weg met die kerncentrale!”