Mogelijk nepcollectant actief in Lochem

0
Foto ter illustratie (bron: rgbstock.com)

LOCHEM – Er is mogelijk een nepcollectant voor ‘Dieren in Nood’ actief in Lochem. LochemsNieuws kreeg meldingen van getuigen die zeggen dat de collectant afgelopen zaterdagmiddag actief was in verschillende Lochemse wijken.

In de eerste melding was sprake van de omgeving van de Heggerank. Direct na publicatie van de eerste versie van dit bericht kwamen er via Facebook reacties van mensen die melden dat collectant ook is gezien op de Noorderbleek en het Amalia van Solmsplein. Een andere getuige woont aan de Albert Hahnweg en kreeg zaterdag een man met een groene collectebus aan de deur. Er zat een etiketje op waarop ‘dieren in nood’ was getypt. Deze getuige heeft het vermoeden dat er op de weg iemand op de ‘collectant’ stond te wachten.

Gorssel
Begin september was er een nepcollectant vor hetzelfde ‘goede doel’ in Gorssel actief. Eind oktober werd een 33-jarige inwoner van Eefde aangehouden toen hij in Raalte langs de deur ging. Vermoed werd dat hij dit ook in Gorssel had gedaan.

Geen melding
De gemeente Lochem waarschuwde inwoners destijds om niet in zee te gaan met een collectant van ‘Dieren in Nood’. Ook het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) waarschuwt voor deze club. De gemeente zegt nu overigens geen meldingen te hebben ontvangen.

Vergunning
Het CBF heeft alle gemeenten ontraden om een vergunning te verlenen voor collectes van ‘Dieren in Nood’. De collectant die zich uitgeeft als vertegenwoordiger van deze club is dus bijna altijd zonder vergunning actief.

Stichting
De stichting zelf bestaat niet meer. Bij controle door de gemeente Apeldoorn – afgelopen jaar – bleek het opgegeven adres van de stichting niet te kloppen. Ook was de telefoon van de voorzitter afgesloten en is ook de website van de stichting niet meer online.

Wie een verdachte collectant aan de deur krijgt kan dit het beste meteen melden bij de politie via 0900-8844.

Door dit bericht op Facebook te delen worden meer mensen gewaarschuwd voor de praktijken van deze lieden. Delen kan snel en makkerlijk door de knoppen boven en onder dit artikel.