Ossenbeltsdijk wordt toch verhard

2
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

LOCHEM – De Ossenbeltsdijk in Klein Dochteren wordt toch verhard. Met de kleinst mogelijke meerderheid van 12 tegen 11 stemmen viel het kwartje naar de voorstanders. Een motie van GroenLinks, D66, Meedenken met Lochem en PvdA, waarmee de indieners een ultiem stokje wilden steken voor het plan van het college, haalde het net niet.

Tijdens discussies tijdens eerdere besprekingen leek zich een meerderheid tegen het plan van het college van B&W af te tekenen. Temeer omdat verharding van zandwegen indruist tegen het eigen beleid van de gemeente: zandwegen moeten zandwegen blijven. Ze worden immers gezien als een deel van het cultuurhistorisch erfgoed van de Achterhoek.

College volhardt
Maandagavond bleek dat het college zich niet had laten vermurwen door de oppositie. Wethouder Bert Groot Wesseldijk zei dat het college niet op andere gedachten is gebracht door de discussie en dat er van een breuk met het eigen beleid geen sprake is. Hij sprak van een pragmatische beslissing, waarbij de kosten van onderhoud van de weg meespeelde. Groot Wesseldijk zei wel begrip de hebben voor de emoties.

Ver uit elkaar
De meningen van voor- en tegenstanders liggen ver uit elkaar. Gemeentebelangen en VVD namen het op voor voorstanders van verharding die hun stem niet hebben laten horen in het proces en die de fracties die tegen niet kennen. Die tegenstanders vinden dat het college de oren laat hangen naar één ondernemer aan de weg, waar af en toe een vrachtwagen moet zijn.

De VVD bracht in dat de Ossenbeltsdijk volgens de wegencategorisatie een ‘afwegingsweg’ is. Daarbij geldt dat de gemeente zich enerzijds moet houden aan het eigen beleid, maar dat het veilig begaanbaar houden belangrijker is in de afweging.

Grote gaten
De Ossenbeltsdijk is vanaf de Zutphenseweg deels al verhard maar gaat verderop over in een zandweg, waarin al eens puin is gestort. Met name op de overgang van verharding naar zand ontstaan steeds opnieuw grote gaten.

Overigens is ook Natuurmonumenten tegen verharding gekant. Maar die gaat nu dus toch door. Bernhard Aiking van GroenLinks, die de ingediende motie verdedigde, toonde zich verbaasd en teleurgesteld. “Echt, ik heb die voorstanders van verharding, waar VVD en GB nu ineens mee komen, nooit gezien of gehoord.”

 

2 REACTIES

  1. Wandelaars en fietsers opgelet, op Ossebeldsdijk mag 60 km per uur worden gereden. Dus net zo gevaarlijk als Ploegdijk en Dwarsweg.

    • Was het maar waar dat op de Ossenbeltsdijk 60 km/u wordt gereden. Nu al liggen de snelheden – vooral op het verharde deel – aanzienlijk hoger. Aanrijdingen met wild hebben al plaatsgevonden. Niet vreemd, want de weg ligt in de EHS. Als het resterende deel ook verhard is zullen wandelaars en fietsers die gebruik maken van de nieuwe ATB routes ook een makkelijke prooi worden. Gemeentebelangen en VVD: bedankt voor alweer een grote aantasting van de natuur van het Groote Veld ten behoeve van een manegeeigenaar en een paar personeelsleden van diezelfde manege die dagelijks over de Ossenbeltsdijk willen racen.

Comments are closed.