‘Megaspinnen’ gespot in de regio

0
De wespspin of tijgerspin wordt dit najaar vaker gespot in de regio (bron: pixabay)

(dit – bewerkte – bericht is afkomstig van onze mediapartner LokaalGelderland.nl)
REGIO – Een spin zo groot als je hand. Dat is voor velen een nogal angstaanjagende gedachte. In onze regio gaat het de afgelopen dagen vaak over de ‘megaspinnen’ die gespot worden. 

Omdat we in een gebied leven met vrij veel natuur zullen we meer last hebben van spinnen dan de mensen in dichter bebouwde gebieden. Daarom merken we merken nu ook extra goed dat het spinnenseizoen weer is gestart. Mede door de hoge temperaturen van deze zomer kun je grote exemplaren tegenkomen. Je merkt het ook als je in de tuin of de vrije natuur loopt: spinrag dat langs je gezicht strijkt.

Groter
De spinnen zijn allemaal weer op zoek naar een partner om te paren. Opvallend dit jaar is niet alleen de grootte van de spinnen in het algemeen maar ook het aantal wespspinnen (ook wel tijgerspin genoemd) dat je kunt aantreffen. Dat zijn flinke ‘jongens’.

Door de warmte komen soorten die normaal wat zuidelijker in Europa leven ook hier op zoek gaan naar een partner. De wespspin oftewel tijgerspin zit normaal alleen in het gras en in bermen, maar kan zich in deze periode ook vaker laten zien in tuinen. Deze soort heeft zich vanuit het Middellandse Zeegebied uitgebreid tot in Noorwegen. In Nederland is de soort voor het eerst gespot in 1980 maar wordt tot nu toe als tamelijk zeldzaam beschouwd. Onze tropische zomer lijkt daar in ieder geval dit jaar verandering in te hebben gebracht.

Bang?

Moet je dan bang worden van (grote) spinnen? Makkelijk gezegd dat dit niet zo is, maar angst heeft weinig nut. Spinnen zijn overal in en om het huis. Teveel worden het er nooit want ze bij een ‘bevolkingsexplosie’ gaan ze elkaar te lijf. Wanneer je spinnen verjaagt of doodt komen er snel andere exemplaren voor in de plaats.

Spinnen zijn zelfs nuttig. Ze houden bijvoorbeeld luizen uit je huis. Een ‘ongelukje’ daargelaten, je zult zelden last hebben van fysiek contact met spinnen. Het zijn namelijk koudbloedige dieren die onze lichaamswarmte al van verre kunnen voelen. Voor de spin is ons lichaam een gloeiende plaat. En ze houden ook niet van vibraties en die produceren wij zelfs als we slapen met onder ademhaling en hartslag. Contact gaan ze dus echt graag uit de weg.

Arachnafobie
De angst voor spinnen is overigens wijdverbreid. Zo’n 10% van de mannen en 50% van de vrouwen moet er niets van hebben. Extreme angst heet arachnofobie en komt vooral in westerse landen voor. Bij volkeren die dichter bij de natuur staan komt het veel minder vaak voor. Er zijn overigens effectieve therapieën tegen deze fobie.

De spinnen zijn de hele herfst actief. In de komende winter zie je ze veel minder ‘in het openbaar’.