Meerderheid raad: ‘Lidl niet naar Hanzeweg’

0
Foto ter illustratie

LOCHEM – De PvdA kreeg maandagavond (12/2) geen meerderheid achter het voorstel om de aan de Julianaweg geplande Lidl-vestiging naar de Hanzeweg te verplaatsen. De meerderheid vindt de discussie een gepasseerd station en sommige fracties weten ook zeker dat Lidl daar zelf ook niet naar toe wil.

Zorgvuldig
Er is verder voldoende vertrouwen dat de komst van een supermarkt aan de Julianaweg een volgens een zorgvuldige procedure zal verlopen en dat aan alle beleidsregels van onder meer verkeer en stedenbouwkundige inpassing zal moeten worden voldaan. Als niet aan die regels kan worden voldaan komt de Lidl er niet, zo is de opvatting.

Motie
In een samen met GroenLinks ingediende motie probeerden de sociaal-democraten de vaststelling van het bestemmingsplan Hanzepoort uit te stellen. Uitvoering van dat plan, voor een combinatie van wonen en werken langs de Berkel achter de nieuwe Aldi, maakt de vestiging van een Lidl op die plek definitief onmogelijk. De motie stuurde aan op uitstel van de stemming hierover zodat het plan kan worden afgestemd met andere zaken die spelen, zoals:  het Gasfabriekterrein, Graafschapterrein, verkeerscirculatieplan en een facelift voor de binnenstad.

Reacties
Fractievoorzitter Marian Beuke van de PvdA gaf een bloemlezing van reacties van Lochemers op een oproep van haar partij om te reageren op het idee om de beoogde Lidl van Julianaweg naar Hanzeweg te verplaatsen. Deze bloemlezing staat onderaan dit bericht en bestaat uit louter reacties die een supermarkt geen goed idee vinden.

Mega-Lidl
Wethouder Bert Groot Wesseldijk maakte bezwaar tegen de benaming ‘mega-Lidl’ die steevast door de PvdA wordt gebruikt. Hij wees erop dat het gaat om ongeveer hetzelfde aantal vierkante meters als Albert Heijn na een geplande uitbreiding krijgt.

Oude afspraken
De VVD wees erop dat er heel lang sprake is van de mogelijke komst van een supermarkt op het Gasfabriekterrein. Bovendien werd ooit afgesproken dat er aan de Hanzeweg hooguit één supermarkt kon komen. Met de komst van de Aldi is die plek dus vergeven. Het vasthouden aan oude toezeggingen maakt de overheid betrouwbaar, zo vinden de liberalen.

Uitstaling
De VVD hecht ook veel waarde aan de opvatting van ondernemers in de binnenstad die hopen dat een nieuwe Lidl meer mensen beweegt om het centrum te bezoeken. Die uitstraling is er niet als supers naar een bedrijventerrein worden verdrongen. GB ziet de relatie tussen de plannen voor de binnenstad en directe omgeving en de verder weg gelegden Hanzepoort niet zo en stemde daarom tegen de motie.

Te laat
Het CDA stelde dat het te laat is om een switch te maken zoals de PvdA voorstelde, met woningen op het Gasfabriekterrein. Dat is volgens fractievoorzitter Pieter Bas ter Maat onderzocht en onmogelijk gebleken. Hij vindt bovendien dat als je als gemeente ruimte geeft voor bepaalde ontwikkelingen en bedrijven daar concrete plannen voor laten opstellen je niet ter elfder ure de zaak kunt terugdraaien.

De motie werd met 5 tegen 17 stemmen verworpen. Even later werd het bestemmingsplan Hanzepoort vastgesteld door de raad.

Een bloemlezing van reacties op de voorgenomen bouw van de Lidl op het Gasfabriekterrein die werden verzameld door de PvdA:
 •  “het bouwen van een mega Lidl in de binnenstad is waanzinnig. De overlast van
  verkeersbewegingen mega groot, overlast van aan en afvoer …, en de bezoekers met auto’s die veel Co2 uitstoot te weeg brengen, verkeersveiligheid in het gedrang vanwege de vele/extra verkeersbewegingen.” (Anke)
 • “een dergelijk grote Mega super in het gebied gasfabriekterrein wordt de miskleun van de eeuw.”(Ton)
 • “Toch te gek om eerst geld uit te geven om te onderzoeken om de binnenstad aantrekkelijker te maken. Daar staat dan in om de gracht te herstellen (dat is waarschijnlijk wel erg ambitieus) en dan een supermarkt daar laten neerzetten.” (Jan)
 • “Ik vind het beter om de supermarkten naar het industrie terrein te verbannen, en ik zou van het gasfabriek terrein een goede parkeerplaats maken, zodat de binnenstad goed bereikbaar is en dan de markt autovrij.”(René)
 • “Huizen en dus mensen in de buurt van het centrum is goed. Boodschappen in grote stenen blokkendozen doen we toch wel en dat hoeft geen prominente plek te hebben. Vlakbij de Aldi is prima plan.”(Ellen)
 • “Vooral dat de kans blijft liggen om zowel de Noorderbleek als de Woerdstraat te integreren / aan de sluiten op het centrum. De verwachte verkeersbewegingen baren mij ook zorgen.”(Bettina)
 • “Onverantwoord om een mega Lidl te vestigen aan de Julianaweg. Dit is een onveilige plek, het is hier te druk voor zo’n grote winkel met bijbehorende verkeersbewegingen. Men heeft niet voor niets een 30 km zone ingesteld vanaf de Tramstraat. Betrek het gasterrein …… bij de binnenstad en de Noorderbleek. Hopelijk ….. gaat dit bizarre plan alsnog van tafel.” (Jolanda)
 • “Als bewoner van de Tramstraat in Lochem ben ik tegen de vestiging van Lidl in een
  woonomgeving. De verkeersdruk op de Tramstraat is echter ook nu al veel te groot, en is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. Het zorgt voor onveilige situaties en heeft ook anderszins een zeer negatief effect op de kwaliteit van de leefomgeving.” (Wim)
 • “Dit is toch te gek voor woorden.” (Gerrit en Janny)