Matthijs van Nieuwkerk stopt na 15 jaar met DWDD

0
Matthijs van Nieuwkek (Bron: cc wikimedia.org)

ALMEN/HILVERSUM – Bekende Almenaar Matthijs van Nieuwkerk stopt na bijna 15 jaar als presentator van De Wereld Draait Door. Dat heeft hij vandaag (woensdag 12/2) laten weten. Zijn contract met BNN-Vara is met 3 jaar verlengd. Later dit jaar zal van Nieuwkerk een nieuw programma op de zaterdagavond gaan presenteren.

De Wereld Draait Door stopt op 27 maart. De omroep werkt aan een nieuw programma dat op de vooravond moet worden uitgezonden.

Almen

Van Nieuwkerk, die later dit jaar 60 jaar wordt – kwam in Almen terecht om te ontsnappen aan de hectiek van Amsterdam en de Gooise Matras. Zijn zoon, die met een vriend wel eens een huisje huurde in Almen, kwam met steeds enthousiaste verhalen thuis. In een van de zeldzame interviews die Van Nieuwkerk geeft zei de presentator dat hij meteen verkocht was toen hij een kijkje ging nemen. Op weg naar huis onsnapt, bij het passeren van IJssel, naar eigen zeggen de druk van de dagelijkse beslommeringen.

Hij is inmiddels geworteld in Almen en in het Oosten van het land. Hij duikt regelmatig samen met zijn vriend Özcan Akyol (Eus) op in de Deventer horeca.  In de regio toont hij af en toe zijn betrokkenheid, al houdt hij dit meestal low-profile. Afgelopen najaar opende hij bijvoorbeeld het Wijnfestival ‘Lochem met Smaak’ in de Gudulakerk. Verder opende hij het aan de dichter Staring gewijde Museum Staal in zijn woonplaats en werd hij ambassadeur voor de Stichting Noaberhulp.

Carrière

Matthijs van Nieuwkerk is journalist. Hij begon zijn carrière bij Het Parool, waar hij aanvankelijk bekende sportmensen interviewde. Later trad hij toe tot de kunstredactie van de krant en in 1996 hoofdredacteur. Onder zijn leiding trok Het Parool zich terug als landelijke krant om zich volledig op Amsterdam te richten. In die tijd was hij ook  mede-oprichter van het literaire voetbalmagazine ‘Hard Gras’.

Het hoofdredacteurschap bij de Amsterdamse lokale omroep AT5 duurde maar kort. Van Nieuwkerk maakt in 2002 de overstap naar Hilversum als netcoördinator van wat toen nog Nederland 3 heette. Ook daar kwam al na een half jaar een einde aan, gefrustreerd als hij was door de vastgeroeste structuur van de publieke omroep.

Holland Sport

Vanaf dat moment was hij steeds vaker voor de camera’s te zien. Eerst in 2003 als presentator van het verkiezingsprogramma ‘Nederland kiest’  en vervolgens korte tijd als anchorman van actualiteitenprogramma Nova, samen met Felix Rottenberg.

Later dat jaar begint Van Nieuwkerk met Wilfried de Jong het alternatieve sportprogramma ‘Holland Sport’. Hiervoor ontvang hij in 2005 de Zilveren Nipkowschijf. In 2005 startte DWDD. Om zich daar bijna volledig op te kunnen richten stopte hij in 2008 met ‘Holland Sport’. Naast DWDD was en is Van Nieuwkerk regelmatig te zien als presentator van muziekgerelateerde programma, zoals de ‘Nacht van de Popmuziek’ en ‘Top 2000 á Go-Go’. Hij werkt vaak samen met muziekkenners Leo Blokhuis.

Beloning

De Almense presentator komt met enige regelmaat in het nieuws vanwege de beloning die hij krijgt voor zijn werk voor BNN-Vara. Die ligt boven de zogeheten Balkenende-norm. Een overstap naar een commerciële omroep werd door velen verwacht maar blijft, gezien het zojuist verlengde contract, uit.