Mañana Mañana: Ronnie, de koning en de BBB

0
Een gezelschap met kopstukken van de BBB en leden van de familie Croll van landgoed Oolde. Links vooraan staat festivaldirecteur Ronnie Degen. Uiterst links Robert Croll en aan de rechterkant, met groen vest, Caroline van der Plas (foto: LochemsNieuws)

LAREN – Het moest vooraf onder de pet blijven, maar Mañana Mañana werd vrijdag vereerd met een bezoek van kopstukken van de BBB, inclusief Caroline van der Plas en een aantal leden die deze week tot lid van de Eerste Kamer zijn benoemd. Daaronder is ook gastheer Robert Croll van landgoed Oolde. Tijdens dat bezoek vertelde festivaldirecteur Ronnie Degen over een bijzondere ontmoeting met de koning waarmee hij tot nu toe niet te koop had gelopen.

Op zondagmiddag, tegen het einde van het festival, blikte Ronnie Degen met een dubbel gevoel terug op het festival. “Voor mij persoonlijk was het de allermooiste Mañana Mañana tot nu toe. Ik had geen actieve rol tijdens de uitvoering dus ik kon echt genieten en alles als min of meer als bezoeker waarnemen. Ik heb veel gesprekken gevoerd met mensen die meestal erg enthousiast waren. De sfeer was weer geweldig.”

Toekomst

Op de vraag of het festival volgend jaar terugkeert kon hij nog geen antwoord geven. “We gaan hier eerst afbreken en dan beginnen we aan de opbouw van de Zwarte Cross. Daarna gaan we nadenken over de toekomst van Mañana Mañana. Daarbij gaan we het concept en de locatie tegen het licht houden. Ik ben zelf ook wel benieuwd wat dat oplevert”, zo zegt hij.

Qua bezoekersaantallen moet het festival, dat zichtbaar veel onkosten heeft, het net iets beter doen dan nu. Dit jaar kwamen er 24.000 mensen op af. Dat zijn er 3.000 minden dan vorig jaar, toen het voor het eerst op Oolde werd gehouden. Het bezoekersrecord van Mañana Mañana staat op 30.000 en dat is het aantal dat nodig is om het evenement rendabel te maken. De hamvraag is dus hoe je die paar duizend extra mensen kunt trekken.

BBB te gast

Vrijdagmiddag hadden landgoedeigenaar Robert Croll en zijn vrouw Cathrien de top van de BBB uitgenodigd om kennis te maken met het festival. Daaronder een aantal mensen die samen met Croll de BBB-zetels in de Eerste Kamer gaan bezetten.  Onder de bezoekers waren ook fractievoorzitter Ilona Lagas, die in de gemeente Ommen woont en de uit Laren afkomstige partijvoorzitter Erik Stegink.

lees verder onder de foto…

Caroline van der Plas werd tijdens een rondgang over het festivalterrein regelmatig staande gehouden voor een selfie. Daar deed ze graag aan mee (foto: LochemsNieuws)

Zelfs Caroline van der Plas kwam naar Laren en zij genoot zichtbaar van een rondje over het festivalterrein met Ronnie Degen als gids. Ze liet onderweg spontaan weten dat ze volgende keer graag een partijbijeenkomst tijdens het festival, of toch in ieder geval op Oolde, wil houden. Haar komst moest vooraf geheim blijven, vanwege een bepaalde mate van dreiging rond haar persoon. Daar had ze op Mañana Mañana duidelijk geen last van. Ze werd hooguit benaderd door bezoekers voor een selfie. Daar deed ze graag aan mee.

Levend landgoed

In een toespraak vertelde Robert Croll over Oolde en hoe belangrijk hij het vindt dat het landgoed particulier bezit is en dat het huis wordt bewoond. “Daardoor blijft het levend. Dat is veel beter dan dat het in handen van Natuurmonumenten of andere organisaties komt”, zo zei hij.

Croll, zelf rechter en voormalig rechter-commissaris, maakte afgelopen voorjaar bekend dat hij zich kandidaat had gesteld als senator voor de BBB. Hij kwam op de vierde plaats op de lijst terecht en dat was ruim voldoende om een zetel te halen. BBB gaat in totaal 16 zetels vullen in de Eerste Kamer. De beëdiging was dinsdag.

De koning

Ook Ronnie Degen sprak de BBB-leden toe. Hij legde het concept van het festival uit, maar kwam ook met een verhaal dat hij niet eerder naar buiten bracht, althans niet via de media. Het blijkt dat hij een jaar geleden, op 24 juni 2022, dineerde met de koning en Prinses Beatrix. Hij ontving een persoonlijke uitnodiging, die niet overdraagbaar was.

“Er waren ongeveer 30 genodigden, waaronder ondernemers en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties. Het mooie was dat ik naast de koning mocht zitten. Ik kon uitgebreid met hem praten. Ik kan hem alles vragen en hij vroeg mij ook van alles. Hij was goed geïnformeerd en ook oprecht geïnteresseerd. Dat bleek al bij binnenkomst toen we Willem-Alexander en Beatrix de hand konden schudden. Ik zei tegen Beatrix wie ik was en dat ik van het mooiste festival van Nederland ben. De koning riep toen tegen zijn moeder: ‘Dat is de Zwarte Cross.’.

Kippenvel

Degen kreeg complimenten voor wat hij, met zijn Feestfabriek, in corona-tijd allemaal had gedaan om zoveel mogelijk dingen toch door te laten gaan. En voor het feit dat hij de grote evenementen snel weer heeft opgepakt. Toen hij dit verhaal tegen de verzamelde BBB-leden vertelde, zei Ronnie Degen: ‘Als vond het een grote eer en als ik het zo vertel krijg ik weer kippenvel.’

De hondjes van Huis Oolde waren donderdagmiddag helemaal startklaar voor Mañana Mañana (foto: LochemsNieuws)