Maisoogst: hectische tijden voor loonwerkers [foto’s]

0
(foto: Valerie Olminkhof)

LOCHEM – De maisoogst is gestart en houdt de loonwerkers de komende weken geheid van de straat. Zeker voor de kleinere bedrijven betekent het een aantal weken aanpezen. De firma Olminkhof in Lochem begon vrijdag op de flanken van de Lochemse Berg.

Lees verder onder de fotogalerij…

Alle foto’s zijn gemaakt en beschikbaar gesteld door Valerie Olminkhof

Ruben Olminkhof vertelt dat hun ploeg van drie tot vijf medewerkers de mouwen heeft opgestroopt en klaar is voor een paar weken met lange dagen. “Het is bij ons voor een groot deel een familieaangelegenheid. In principe beginnen we ‘s morgens om zeven uur en werken net zo lang door als het licht is en er werk is. Voor ons is dit een zeer belangrijke tijd waarin we een derde van onze jaaromzet binnenhalen”, zo zegt hij. Over een week begint het hoogtepunt van de drukte en die houdt zeker zo’n twee weken aan.

Veel factoren

In de (agrarische) media was de afgelopen weken al sprake van ‘een extreem vroege maisoogst’. De droogte zou de oorzaak zijn. Op veel plaatsen is de maiskorrel net rijp terwijl de plant al bruin op het land staat. Olminkhof nuanceert het beeld enigszins. “Door de klimaatverandering hebben we vaker last van droogte maar wanneer er geoogst kan of moet worden hangt af van veel factoren. Zoals het ras, de mate van beregening en of er sprake is van vroeg of laatbloeiers. En de wensen van onze klanten zijn ook belangrijk. Wie door het ruwvoer heen is wil zo snel mogelijk oogsten. Anderen kunnen langer wachten.”

Eerst hoge gronden

Ook bij ogenschijnlijk droge en dus vaak wat bruine mais is de situatie niet altijd zo erg als het lijkt. “Als je dan richting de kern van het veld gaat valt het vaak best mee””, zo weet Olminkhof. Hij legt verder uit dat de ligging van de grond ook verschil maakt. Hoge gronden zijn nu eenmaal droger dan lagergelegen akkers. Dat is ook de reden dat de eerste klus werd geklaard op de helling van de Lochemse Berg, tegenover de Heksenlaak. Overigens zijn bruine planten niet veel minder voedzaam dan groene.

Mais is in de veehouderij een belangrijke aanvulling op het rantsoen van dieren en heeft een hoge voedingswaarde. Er blijkt zelfs sprake van trends, zo meldt Ruben Olminkhof. “Een paar jaar geleden was er een tendens naar grof gehakselde mais, nu zien we weer meer vraag naar een fijnere vorm”, zo vertelt hij.

Oppassen in het verkeer

De oogsttijd betekent ook meer landbouwverkeer op de wegen in de regio. Dat betekent oppassen geblazen. Een beetje geduld van het andere verkeer is meegenomen. En op wegen waar veel scholieren fietsen is extra oplettendheid van de bestuurders van tractoren en hakselaars gevraagd.