LTTC de Toekomst start met Oldstars tafeltennis

0
Henk Franssen van LTTC de Toekomst is een van de initiatiefnemers van Oldstars tafeltennis (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Tafeltennisvereniging LTTC de Toekomst start binnenkort met Oldstars tafeltennis. Uitgangspunt van dit project van het Nationaal Ouderenfonds is dat verenigingen een positieve bijdrage leveren aan de levenskwaliteit van ouderen. Naast bewegen is het sociale aspect belangrijk. Niemand minder dan de grand dame van het Nederlandse tafeltennis Bettine Vriesekoop verzorgt de kick-off op 7 oktober. 

Het concept van Oldstars is al bekend uit andere takken van sport, al hebben ze daar soms een andere naan. Zoals walking voetbal. Ook in het volleybal, korfbal en hockey ontstaan steeds meer initiatieven. In het tafeltennissen doen drie verenigingen mee aan een door de Nederlandse Tafeltennisbond (NTTB) geïnitieerde pilot. Daaronder Litac uit Lichtenvoorde. De Toekomst is na tennisvereniging De Wildbaan uit Borculo de eerste vereniging in de regio die met Oldstars begint.

Initiatief

Henk Franssen is initiatiefnemer. Hij is voorzitter van de recreantencommissie van de Toekomst. Als aanvulling op de recreantengroep die op woensdagavond bij elkaar komt zochten we naar een mogelijkheid waarbij de nadruk minder op tafeltennis ligt.” Franssen en Gert Mogezomp stuitten daarbij op een Facebookbericht over Oldstars. “Dat sprak aan en tijdens het NK-tafeltennis in Zwolle woonden we een workshop bij. Daar werden we erg enthousiast van”, aldus Henk Franssen.

Woensdagochtend

Daarop werd de draad opgepakt. Eerst door een driekoppig organisatiecomité en inmiddels is er een uitgebreidere werkgroep. Ook trainer Erik Ernst speelt een rol bij deze voor de vereniging nieuwe activiteit. Het is de bedoeling om op woensdagochtend aan de slag te gaan. Tafeltenniservaring is absoluut niet vereist. “Het draait op zo’n ochtend om vier dingen. Dat zijn bewegen, ontmoeten, sociaal contact en zelfredzaamheid. We drinken koffie en praten elkaar bij. Dan wordt er getafeltennist of op andere manier bewogen en daarna is er opnieuw ruimte voor gezelligheid”, zo legt Franssen uit.

Overigens gaat de recreantengroep op woensdagavond ook gewoon door. Integratie in de Oldstars-groep is lastig omdat het hierbij gaat om mensen die veel tafeltenniservaring hebben en meestal in competitieverband hebben gespeeld.

Doelgroep

De doelgroep omvat iedereen van 55 jaar en ouder en met name mensen die in een sociaal isolement zitten of dreigen te komen. Oldstars gaat uit van fysieke en sociale fitheid en wil ervoor zorgen dat deelnemers het gevoel hebben dat ze erbij horen in de samenleving. De begeleiding komt goed beslagen ten ijs door het volgen van de cursus Athletic Skills Model (ASM). Dit model wordt toegepast in de topsport, breedtesport, het bewegingsonderwijs, de gezondheidszorg en zelfs in de kunst en cultuur.

Het is ontwikkeld door René Wormhoudt die onder meer actief is als conditie- en hersteltrainer van Oranje. ASM gaat uit de wisselwerking tussen lichaam en geest en kent vele grondvormen van bewegen. Dit varieert van balanceren en vallen tot bewegen op muziek. Van de tien grondvormen kan de Toekomst er zeven aanbieden en dat is veel in vergelijking met andere sportverenigingen.

Sponsors

LTTC de Toekomst is prima toegerust om de deelnemers van Oldstars te ontvangen. Er is – ook in deze coronatijden – voldoende ruimte in de Jan Wissinkhal en ook is alle benodigde materiaal aanwezig. Een aantal sponsors heeft zich achter het project geschaard. Dit zijn Van Boxtel Hoorwinkels, Menzis, Provincie Gelderland en Achterhoek in Beweging. Steun is er verder van het Nationaal Ouderenfonds, NTTB en het ministerie van Volkgezondheid, Welzijn en Sport.

Oldstars wordt telkens gehouden op woensdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur in de Jan Wissinkhal aan de Runmolenlaan 17 in Lochem. De eerste keer, op woensdag 7 oktober, is Bettine Vriesekoop aanwezig voor de kick-off. In een straal van 15 kilometer rond Lochem wordt een flyer bezorgd om aandacht te vragen voor deze nieuwe activiteit.

Aanmelden en info:
oldstars@lttcdetoekomst.nl. Bellen kan met Henk Franssen via 06 28 10 05 83.