Lokaal voedsel: kwaliteit en beter voor klimaat en milieu

0
Foto ter illustratie (bron: gemeente Lochem)

LOCHEM – Het gebruik van lokaal voedsel kan ervoor zorgen dat het aantal transportbewegingen omlaag gaat en dus de CO2-uitstoot afneemt. En het is ook nog eens goed voor de regionale economie. Voor de gemeenten Lochem en Bronckhorst is dit aanleiding om korte lijnen van producent naar consument te stimuleren. Een coördinator met de verbindingen leggen.

Contact
De coördinator is van de organisatie Happyland en gaat lokale voedselproducenten en afnemers met elkaar in contact brengen. Doel is om consumenten en de horeca vaker en gemakkelijker te laten kiezen voor streekproducten.

Energieneutraal
Beide gemeenten hebben onder meer de ambitie om in 2030 energieneutraal te zijn. Om dit te bereiken lopen al meerdere projecten. Lochem en Bronckhorst stellen nu samen een voedselcoördinator aan die een samenwerkingsverband voor streekproducten gaat opzetten.

Initiatieven
Op dit moment zijn er verschillende succesvolle initiatieven in de Achterhoek en directe omgeving van Lochem en Bronckhorst. Bijvoorbeeld versboerderij Daalwiek in Geesteren, fruitbedrijf Horstink in Steenderen en Wegdam eieren in Lochem. Het gaat om het verbinden en uitbreiden van bestaande netwerken, lokale initiatieven, producenten, consumenten en gemeentelijke projecten.

Geld
Voor de uitvoering van dit plan stelden de provincie Gelderland en de EU een bijdrage van €38.000,- beschikbaar. Het project loopt t/m mei 2018. In deze periode benadert Happyland, gespecialiseerd in 
Het verduurzamen van voedselsystemen, onder meer lokale producenten en lokale initiatiefnemers op dit gebied om mogelijkheden te onderzoeken.

In de regio
Wethouder duurzaamheid Trix van der Linden: ,,Lochem is een plattelandsgemeente waar diverse bedrijven en initiatieven met passie voedsel produceren. Het is mooi als zij hun kwaliteitsproducten meer dan nu in de regio kunnen afzetten en zij onderling verbindingen kunnen aangaan. Duurzaamheid en economische ontwikkeling gaan zo hand in hand.”

 

(HB)