Lochemse bouwdossiers 1900-2010 digitaal bij Erfgoedcentrum Zutphen

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com))

LOCHEM/ZUTPHEN – Zo’n 60.000 Lochemse bouwdossiers zijn nu digitaal
te raadplegen bij Erfgoedcentrum Zutphen.Alle dossiers van bouwactiviteiten tussen 1900 en2010 zijn er te vinden.

Wie op zoek is naar informatie over een gebouw in de gemeente Lochem gaat naar
www.erfgoedcentrumzutphen.nl. Het is dus niet meer nodig hiervoor naar het gemeentehuis te gaan. Vergunningen van na 1 oktober 2010 (Omgevingsvergunningen) blijven via de gemeente Lochem te raadplegen.

Meest geraadpleegd

Van alle archieven wordt die met bouwdossiers het meest geraadpleegd. Bewoners, bedrijven en makelaars zoeken regelmatig informatie over panden. In de bouwdossiers zijn bijvoorbeeld tekeningen en bouwvergunningen te vinden.

Het Regionaal Archief Zutphen is partner van Erfgoedcentrum Zutphen en beheert de archieven van de gemeenten Zutphen, Brummen en Lochem. De Lochemse bouwdossiers zijn nu als eerste digitaal beschikbaar. Daarmee zijn meer dan 60.000 dossiers toegevoegd aan de online database.

Uitleg

Wie informatie zoekt, gaat naar www.erfgoedcentrumzutphen.nl/onderzoeken en klikt op Bouwvergunningen (het pictogram met het huis en de hamer) of gaat rechtstreeks naar
https://bouwdossiers.erfgoedcentrumzutphen.nl/. Daar is het mogelijk via een straatnaam en huisnummer een dossier op te vragen.

De bezoeker een link naar de digitale documenten. Een test leert overigens dat dit niet per omgaande gebeurt. Na invoeren van naam en e-mailadres en instemming met de algemene voorwaarden verschijnt de mededeling dat de link binnen vier werkdagen wordt verstuurd als de aanvraag wordt goedgekeurd.

Standaard ontvangt de aanvrager een link naar de tekeningen van het pand. Wie andere informatie uit het dossier wenst, kan dat erbij vermelden. Bij de aanvraag is ruimte voor vrije tekst. De ontvangen link is maar tijdelijk actief.

E-depot

Al in 2011 startte gemeente Lochem met de aanbestedingsprocedure voor het digitaliseren van de in de archiefkelder aanwezige fysieke bouwdossiers. Vanaf 2015 zijn deze digitale documenten voor Lochemse ambtenaren, en via hen ook voor bewoners, bedrijven en makelaars, beschikbaar. Het Regionaal Archief Zutphen zette samen met de gemeente Lochem en andere Achterhoekse organisaties in 2015 de eerste stappen naar een digitaal archief (e-depot). Doel is om dossiers digitaal te bewaren en beschikbaar te stellen.

Andere gemeenten

Na een onderzoek van twee jaar startte in 2017 de voorbereidingen voor de realisatie.
Met de huidige oplossing is het mogelijk bouwdossiers toegankelijk te maken voor publiek met inachtneming van de privacyregels. Op termijn komen ook de Brummense en Zutphense dossiers digitaal beschikbaar.

Tot het zover is zijn de Brummense dossiers van 1921 tot 1980, de Zutphense van 1900 – 2010 en die van de voormalige gemeente Warnsveld van 1936 tot 2004 op te zoeken op de website en in te zien in de studiezaal van het Regionaal Archief Zutphen aan de Spiegelstraat in Zutphen.