Lochems boek: ‘De schone was van vrijheid en vrede’

0
Steven van Campen met het door hem samengestelde en vormgegeven boek (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Het boek ‘De schone was van vrijheid en vrede’ wordt binnenkort in kleine kring gepresenteerd en is dan voor een bescheiden prijs op verschillende plaatsen in Lochem te koop. De ontstaansgeschiedenis van dit door de Raad van Kerken en Geloofsgemeenschappen uitgegeven boek heeft alles te maken met de door corona ‘verstierde’ viering van van 75 jaar vrijheid. In dat kader was schrijver en dichter Steven van Campen met onder meer veel leerlingen van het Staring College bezig met een bijzonder project.

Iedereen kent wel de uitdrukking ‘de vuile was buiten hangen’. Steven van Campen nam dat gezegde als uitgangspunt. “Ik bedacht de variant ‘de schone was…’, want vrijheid associeer je uiteraard niet met vuile was. Ik was, voordat corona toesloeg, bezig met een groot aantal workshops met heel veel verschillende mensen. Het idee was om allerlei textiel van gedichten te voorzien en tijdens de viering van 75 jaar vrijheid letterlijk buiten te hangen.”

Veel workshops

Van Campen liep zich het vuur uit de schoenen en gaf workshops aan 240 leerlingen van het Staring College, maar ook in Het Stadshuus, in de bibliotheek, in verzorgingshuizen,jongerengroepen en een Turks/Marokkaanse vrouwengroep. “Ik ben in die periode wel vijf kilo afgevallen”, zo duidt hij de inspanningen. Alle deelnemers werd gevraagd te beschrijven wat vrijheid voor hen betekent. Aan de hand van die vraag werd veel geschreven en geschilderd.

De initiatiefnemer beschouwt met name de samenwerking met de jongeren als een cadeautje. “Er zijn prachtige dingen uit voortgekomen. Ik herinner met de leerlinge van het Staring College die mij vroeg of ik haar gedicht wilde lezen. Het was een ontroerende tekst. Ik heb haar bedankt voor het feit dat ik het mocht lezen.” Of die jonge knaap die quasi nonchalant kwam binnenlopen en na enige tijd met enige verbazing in zijn stem constateerde dat het er serieus aan toe ging tijdens de workshop, wat hij wel fijn vond.

Pareltjes

Van Campen had het voor geen goud willen missen, want het leverde pareltjes op. De teleurstelling was dan ook groot toen bleek dat het allemaal niet door kon gaan. “Ik wilde het echter niet uit handen laten vallen. Veel van de deelnemers aan de workshops hadden echt iets te vertellen”, zo vertelt hij. Toen de Raad van Kerken bij hem aanklopte voor een idee om toch nog stil te staan bij vrijheid en vrede zag hij zijn kan schoon. “Ze wilden iets dat voor iedereen was en niet per sé iets kerkelijks. Ze zochten de verbinding. Beter kon bijna niet.”

Gedichten

In het boek zijn onder meer gedichten van 15 leerlingen het Staring College opgenomen. Maar ook van anderen. Soms voorzien van naam, soms anoniem. Ook zijn er drie fragmenten opgenomen uit het boek ‘Jongensdagboek WOII’ van Geert Bouwmeester, die al jaren in Lochem woont maar die als jongen de oorlog meemaakte in Rotterdam.

Steven van Campen heeft vroeger vormgeving gestudeerd aan de Kunstacademie. Het lag voor de hand dat hij ook die klus op zich nam.

Presentatie

De presentatie vindt plaats in de Vredesweek (19-27 september). Dit gebeurt in kleine kring van mensen die hebben meegewerkt aan de uitgave. Het eerste exemplaar zou worden uitgereikt aan burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve maar die heeft afgezegd omdat hij dit soort activiteiten in coronatijd achterwege laat. Steven van Campen vindt dat jammer. “Het gaat om een klein aantal mensen en de regels zijn gemakkelijk te handhaven in Het Stadshuus waar het plaatsvindt.”

Te koop voor 5 euro

Het boek ‘De schone was van vrijheid en vrede’ is vanaf vrijdag (18 september) onder meer te koop bij Boekhandel Lovink, bij Het Stadshuus, in de Bibliotheek en in de kerken. Omdat er financiële bijdragen kwamen van de Raad van Kerken en Geloofsgemeenschappen, de gemeente Lochem en een anonieme sponsor is de verkoopprijs bescheiden: Vijf euro.

Biografie Steven van Campen

Woont vanaf 1997 in Lochem;
Daarvoor woonde hij 25 jaar in Brabant,
Groeide op in Arnhem.

Hij trouwde in 1963 met Els. Samen kregen ze 2 dochters. In 1993 overleed zij.
In 2007 trouwde Steven met Gonny, met wie hij nu in Lochem woont.

Hij begon zijn loopbaan als leraar Nederlands en Tekenen in mavo, havo, vwo;
daarna werd hij docent Nederlands en Drama op een Pabo, gastdocent- communicatie aan de Politieacademie te Apeldoorn, docent/coördinator aan de Academie voor Journalistiek en Voorlichting te Tilburg, programmamanager informatieve programma´s bij de NCRV-televisie en tenslotte had hij een eigen communicatiebureau.

Nu is hij freelancer en schrijft hij aan een boek en een dichtbundel.
Hij studeerde Vrije Vormgeving op de Kunstacademie te Arnhem, Drama en regie aan het Instituut voor Expressie en Gebaar in Utrecht en behaalde hij zijn doctoraal Nederlands en Literatuursociologie in Nijmegen.

Taal ligt hem zo na aan het hart, dat hij al vroeg begon te schrijven. Vooral gedichten kwamen – en komen nog – uit zijn pen. Drie prijzen heeft hij daarmee gewonnen. Maar hij schrijft ook over kunst en literatuur, zat in tijdschriftredacties, is columnist.

Schrijft toneelstukken ( zoals ‘Jona’) die hij zelf regisseert, liederen (zoals ‘het Lied van Lochem’, ons gemeentelijke volkslied), kinderboeken…alles bij elkaar zo’n dertigtal uitgaven.

Ook maakte hij tv-documentaires: over de kunstenaar Gaudi in Barcelona bijvoorbeeld, maar ook ‘vluchtelingen op het platteland’, hoe mensen in dorpen reageren op hun komst en verblijf.

En nu is er dan ‘de schone was van vrijheid en vrede’.