Lochem verzet zich tegen jaarrekening VNOG

1
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

LOCHEM/GORSSEL – Lochem verzet zich tegen de jaarrekening van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Dat hield vorig jaar dik 8 miljoen euro over, terwijl de 22 betrokken gemeente in 2018 nog dik twee miljoen moesten lappen om de begroting sluitend te krijgen. Lochem wil nu geld terug.

Het raadvoorstel over de jaarrekening van de VNOG werd maandagavond voorzien van een amendement van GB, VVD, PvdA, MmL en CDA. Tijdens de raadsvergadering schaarde ook GroenLinks zich bij de indieners. D66 stemde wel voor maar was het niet volledig met de strekking van het wijzigingsvoorstel eens.

Gigantische reserves

De wijziging stuurt aan op een terugbetaling van ongeveer 4 miljoen euro aan de gemeenten. De VNOG wil dit toevoegen aan de reserves die daarmee gigantische proporties aanneemt. Het is overigens maar de vraag hoe het dit jaar afloopt met de financiën van de veiligheidsregio. De organisatie is de spin in het web van de regionale coronamaatregelen en dat kost ongetwijfeld veel geld.

Dat is één van de reden dat D66 het niet eens is met het terugbetalen van 4 miljoen aan de gemeenten. Dat komt neer op 180.000 euro per gemeente en Hamp Harmsen van D66 vreest dat het geschuif met geld wordt als blijkt dat de VNOG dit jaar weel geld tekort komen.

Standpunt uitdragen

Burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve is blij met de opstelling van de raad. Hij wees erop dat lang niet alle gemeenten er zo over denken. Dit bracht GroenLinks tot de suggestie om nog toe te voegen dat het Lochemse voorstel gedeeld moet worden met de overige gemeenten die lid zijn van de VNOG. Die toevoeging werd breed omarmd. Eerder had de VVD al laten weten alle collega-fracties in de andere 21 regiogemeenten op de hoogte te brengen van het Lochemse standpunt.

1 REACTIE

  1. Alle gemeente raden /besturen , dienen op hun strepen te gaan staan en alle teveel afgedragen gelden terug vorderen .
    de veiligheids region hoeft geen grote reserve,s aan te houden .
    de kosten die ze maken is alleen vergaderen . optreden gebeurd door locale overheden en instantie,s .
    laat de veiligheid regio eerst maar eens openbaren waar de laatste 5 jaar de gelden aan besteed zijn .
    dit henry bruntink van lochems nieuws kan via een WOB verzoek niet geweigerd worden .

Comments are closed.