Lochem laat windmolens bij Eefde vallen om draagvlak

2
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

LOCHEM – De gemeente Lochem steunt het project IJsselwind niet langer. Dat heeft het college van B&W dinsdagochtend besloten. Het plan voor grote windmolens bij Eefde, op Zutphens gebied, heeft onvoldoende draagvlak aldus het college. Lochem verstrekt de gevraagde vervolgsubsidie van 33.333 euro dan ook niet.

Verzet
Een op initiatief van Lochem gehouden draagvlakonderzoek in het gebied rond de beoogde locatie wees uit dat het verzet met name binnen een straal van 750 meter groot is. Daar is 84% tegen of sterk tegen de komst van de turbines. Binnen een grotere straal is 45% tegen of sterk tegen. ,,Dat is een signaal dat we niet kunnen negeren”, zegt wethouder Trix van der Linden (duurzaamheid).

Dilemma
,,We zitten met het dilemma dat we klimaatneutraliteit nastreven maar dat we ook te maken hebben met verzet uit een gebied dat toch al veel voor de kiezen heeft gehad”, zegt de wethouder. Ze doelt onder meer op de aanleg van de rondweg om Eefde.

Precedent
Het college baseert de afwijzing van het project op de mening van een klein aantal inwoners. Dat zij tegen de molens zijn was niet erg verrassend. Toch is Van der Linden niet bang dat dit besluit een precedent schept voor toekomstige plannen. Tegenstanders zouden telkens kunnen eisen dat er een draagvlakonderzoek komt en de kans dat direct-omwonenden dan opnieuw tegen zijn is groot. De wethouder denk niet dat onder alle omstandigheden zo’n onderzoek gehouden hoeft te worden.

Tegenwind
De tegenstanders in Eefde hadden vooraf overigens weinig vertrouwen in het draagvlakonderzoek. Hun belangenorganisatie Eefde Tegenwind boycotte het onderzoek zelfs en wilde niet in de stuurgroep zitten. Of de omwonenden er iets mee opschieten is zeer de vraag. In de gemeenten Zutphen, Brummen en Voorst is veel steun voor het plan. De kans dat in ieder geval Zutphen en Brummen het plan doorzetten is groot.

Gemeenteraad aan zet
Op de vraag of Lochem zich vanaf nu ook actief gaat verzetten tegen de komst van de windmolens op De Mars in Zutphen zegt Trix van der Linden: ,,Dat is aan de gemeenteraad.” Wel kan ze zich voorstellen dat, als de windmolens er toch komen, Lochem zich gaat inspannen voor financiële compensaties voor Eefde.

September
De gemeenteraad heeft in september het laatste woord. Dan wordt ook bekend wat Brummen en Zutphen doen. De betrokken partijen, zoals IJsselwind en Eefde Tegenwind zijn pas kort voor de publicatie van dit bericht geïnformeerd.

Later meer…   

 

 

 

2 REACTIES

  1. Zo komen we in elk geval nooit van de fossiele brandstoffen af.
    En als we voor elke windmolen een draagvlakonderzoek gaan houden wordt het een dure aangelegenheid.

  2. Als je turbines dicht op huizen /scholen plaatst heb je met omwonende/gebruikers te maken. Zet ze op zee en er zijn minder problemen. Gebruik voor stedelijke gebieden energie van de zon in combinatie met groendak prima oplossing voor heel wat industriepanden. Windparken in steden is geen duurzame oplossing en levert ook nog eens een laag rendement op.

Comments are closed.