Lochem evalueert PlusOV; Apeldoorn stapt er uit

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

LOCHEM – Het Lochemse college van B&W moet voor 1 november een besluit nemen over verdere deelname aan PlusOV. Vandaag (27/9) vragen B&W via een memo een advies van de gemeenteraad. Vanavond werd bekend dat Apeldoorn de overeenkomst met PlusOV opzegt.

Inzet van de huidige evaluatie door de deelnemende gemeenten Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Hattem, Heerde, Lochem, Voorst en Zutphen is de zogeheten dienstverleningsovereenkomst (DVO) met PlusOV. Voor 1 november moeten de gemeenten een besluit nemen. Het college heeft de bevoegdheid dit besluit zelfstandig te nemen, maar Lochem vraagt desondanks de mening van de gemeenteraad.

Extra adviesdebat
Op 15 oktober wordt een vergadering belegd waarin de raadsfractie kunnen aangeven wat hun visie is op de toekomst van het leerlingen- en Wmo-vervoer in de gemeente. Met name het leerlingenvervoer liep na de zomervakantie flink in het honderd. En dat was een jaar eerder ook al zo. Het gaat vaak om kwetsbare kinderen die snel van hun stuk zijn gebracht als zaken anders lopen dan gepland.

De raad is vandaag door het college voorzien van een aantal documenten die een rol kunnen spelen bij de besluitvorming. Op 4 oktober volgt nog een bespreekstuk voor de genoemde vergadering van 15 oktober. De door PlusOV aangeleverde stukken schetsen overigens het beeld dat het allemaal nog al mee valt. Maar de verhalen van gebruikers staan daar vaak haaks op. Naast startproblemen na de vakantie zijn er veel klachten over de bereikbaarheid. Lochem zette tijdelijk zelf ambtenaren in om telefoontjes van verontruste ouders te beantwoorden.

Apeldoorn weg
Apeldoorn liet donderdagavond weten eruit te stappen. Wethouder Nathan Stukker zei tijdens een debat over de ook daar netelige kwestie dat PlusOV te groot is geworden. De vervoerscentrale is dagelijks verantwoordelijk voor 1400 leerlingen die van en naar school moeten worden vervoerd. In de gemeente Lochem zijn dat momenteel 106 kinderen en jongeren.

Wat het gevolg zal zijn van het uitstappen van Apeldoorn, als grootste deelnemer in de DVO, is nog niet duidelijk. Of het daarbij blijft moet blijken als ook de andere gemeenten  er uit zijn.