Aanvrager vecht afwijzing noodopvang in Huize Java niet aan

0
Huize Java (bron: funda.nl)

LOCHEM – Domus Dulcis Domus (DDD), de zorgorganisatie die een noodopvang voor jongeren wilde vestigen in Huize Java, berust in het besluit van de gemeente Lochem om daar niet aan mee te werken. ,,We steken liever positieve energie in andere zaken en locaties”, aldus woordvoerder Ronald Helder.

De aandeelhouders van DDD hebben de afwijzende reactie van de gemeente Lochem donderdag (27/9) besproken. Dat leidde tot de slotsom dat men zich erbij neer legt. Dit ondanks een eerdere woedende reactie. De organisatie laat ook de betaalde 1500 euro voor een planologisch vooronderzoek voor wat het is.

Afwijzing
Helder zei een week geleden dat het Lochemse college zich in een oriënterend gesprek coöperatief opgestelde en zelfs enthousiast was, maar dat er later toch een informele mondelinge afwijzing volgde. Toen heeft DDD gevraagd om het genoemde planologische onderzoek. Dat leidde tot een formele afwijzing van de gemeente. Die kwam vorige week eerder bij de pers dan bij de aanvrager zelf terecht. Ook daarover ontstond boosheid.

Argumenten
Ronald Helder vindt de argumenten van Lochem overigens niet steekhoudend. De gemeente stelt dat een opvang voor overlast in de buurt kan zorgen en dat Lochem al veel opvangplaatsen voor jongeren binnen de gemeentegrenzen heeft. Om de plannen van DDD mogelijk te maken zou de bestemming gewijzigd moeten worden van wonen in maatschappelijke doeleinden.

Uitbreiden
DDD wil nog fors uitbreiden. Mede-aandeelhouder Ronald Helder zegt: ,,Helaas zijn er nog veel noodopvangplaatsen voor jongeren nodig.” Hij meldt dat de organisatie in Borculo, waar het al een deel van de voormalige LEO Stichting in gebruik heeft, nog meer panden op oog heeft. Dat geldt ook voor andere gemeenten in de regio, die hij niet met name noemt. ,,Met andere gemeenten werken we uitstekend samen”, zo klinkt het.

Huize Java is dus nog gewoon te koop. De prijs is inmiddels gezakt met de waarde van een bescheiden woning: van € 1.695.000 naar € 1.495.000. Het is te vinden op Funda.