LOCHEM – Inwoners van de gemeente Lochem doen het relatief goed als het gaat om de hoeveelheid afval en het scheiden ervan. Maar omdat het altijd beter stelt het college van B&W enkele veranderingen voor. Meer wegbrengmogelijkheden dichtbij huis en in de toekomst wellicht zelfs de ‘vuilniswagen op bestelling’. Mogelijk kan het dan ook nog goedkoper, zo denkt wethouder Bert Groot Wesseldijk.
Succes
In de gemeente Bronckhorst loopt in het buitengebied een proef met de vuilniswagen die alleen langskomt als de bewoner er om vraagt. Dat lijkt een succes. In plaats van een vaste route te rijden met vaak maar weinig containers om te ledigen wordt alleen gereden naar die adressen waarvan de bewoners hebben aangegeven dat ze de container aan de weg zetten. Aanmelding gaat via de gemeentelijke website en in de toekomst wellicht (ook) via een afval-app. In Bronckhorst kon hierdoor al een kleinere wagen worden ingezet, die veel minder kilometers maakt.
Omgekeerd inzamelen
Het Lochemse afvalplan, dat dinsdag door het college is goedgekeurd, zet in op een toenemend ‘omgekeerd inzamelen’. Dat houdt in dat er meer mogelijkheden komen om het aanval weg te brengen om elk gewenst moment. Dat is onder meer een uitkomst voor mensen die vinden dat de tijd tussen de vaste inzamelmomenten te lang is. Die gaat mogelijk omhoog naar eens in de vier weken. Dat maakt het aanzienlijk goedkoper. Mensen met medisch afval en veel luiers kunnen (gratis) een extra container krijgen of gebruik maken van ondergrondse afvalcontainers.
Extra milieustraten en meer verzamelcontainers per locatie moet de afstand tussen inwoners en de brengpunten verkleinen.
GF(T)
De afkorting GFT, dat staat voor Groente-, Fruit- en Tuinafval, heeft z’n langste tijd gehad zo lijkt het. Groente- en fruitafval wordt ‘keukenafval’. Dat is makkelijk duurzaam te verwerken en is dus geld waard. Door het apart te behandelen kunnen de inzamelkosten mogelijk omlaag. Er kan compost van worden gemaakt en zelfs de terugkeer van de schillenboer is denkbaar. Tuinafval wordt vaak op piekmomenten in grote hoeveelheden aangeboden. Daar zijn andere wegen voor.
Kosten
Als de plannen van het college met ingang van volgend jaar kunnen worden uitgevoerd kunnen de kosten nagenoeg gelijk blijven. Wel wordt de gemeenteraad in overweging gegeven om het tarief voor vastrecht te verlagen en het tarief voor restafval te verhogen. Dat moet de scheidingsdrift van de Lochemers vergroten en de hoeveelheid restafval verminderen. Nu wordt per inwoner nog 119 kilo restafval per jaar ‘geproduceerd’. Het streven is dit te laten dalen naar 95 kilo.
Lochem doet het met die 119 kilo overigens aanzienlijk beter dan het landelijk gemiddelde. Dat staat op 152 kilo. In vergelijking met andere gemeenten in de regio zijn verschillen minder groot.
Werk
Door mensen uit bijvoorbeeld de sociale werkvoorziening in te zetten wil het college onder meer de milieustraten en afvalbakken schoon houden. Er komt mogelijk ook werk in een regionaal sorteercentrum voor ingezameld textiel.
De gemeenteraad bespreekt het plan in april.
LochemsNieuws brengt later nog een artikel over de inzameling van oud papier…
Wethoudertje Bertje Groot Wesseldijk wanneer mijn containertje vol is welk nummertje moet ik dan bellen 112 of het gemeentehuisje daar tussen het riviertje en het kanaaltje.
Wethoudertje Bertje ga je bezig houden met belangrijkere zaken die ons Lochem meer bezig houden of heb je soms een hersenspoeling moeten ondergaan door ons groene burgermeestertje of ruik je soms met het nieuwe systeempje weer meer centjes voor ons noodlijdende stadje.
Comments are closed.