Lezing over Maarten van Rossum bij Historische Genootschap

0
Maarten van Rossum

LOCHEM – Sander Wassing houdt op woensdag 30 oktober een lezing over Maarten van Rossum, de Gelderse krijgsheer uit de 16e eeuw. Daarbij staan zijn plundertochten in Holland, Brabant en Vlaanderen in de periode 1516-1543 centraal.

‘Blaken en branden is het sieraad van de oorlog’. Deze lijfspreuk van Van Rossum en zijn soldaten werd omgezet in meedogenloze daden. Kerkklokken en rookkolommen aan de horizon waarschuwden de dorpsbewoners dat de ‘gelderaers’ in aantocht waren. Van Rossum stond in de 16ee eeuw bekend als de ‘gesel van de boeren’.

Verzet

Door zijn plundertochten te volgen komen we wellicht te weten hoe hij de bouw van Cannenburch (bij Vaassen) financierde. Maarten van Rossum verzette zich decennialang, in dienst van de Gelderse hertogen, tegen het gezag van landsheer Karel V. Wie was Maarten van Rossum (ca. 1490-1555 ). Sander Wansing zoekt de antwoorden op vragen als: Wat dreef hem? Welke krijgsbuit streek hij op en welke tactieken werden gebruikt? Waren zijn plundertochten succesvol?

Historicus

Wassing is historicus – hij studeerde in Leiden – en conservator van het Historisch Museum Hazerswoude. Als freelancer verzorgt hij lezingen. In 2016 was hij al in Lochem met zijn lezing over Alva en de Raad van beroerten.

Locatie: Stadshuus, Markt 3, Lochem
Aanvang: 20.00 uur
Entree: voor leden gratis, niet-leden betalen  5