Lezersvraag: Waarom staat de stuw bij Barchem zo laag?

1
De stuw Witzand bij Barchem (foto: Henk Braakhekke)

BARCHEM – Waarom laat het waterschap via een stuw bij Barchem water weglopen terwijl er sprake is van droogte? Die vraag kregen we binnen en we legden ‘m voor aan het Waterschap Rijn & IJssel.

Het gaat om de stuw Witzand (foto’s) tussen Barchem en Zwiep. Er loopt momenteel inderdaad water weg, zoals te zien is op de foto. Hoe is dit te rijmen met de verhalen over droogte, met name in het betrokken gebied dat niet ver van Beekvliet ligt.

Hier is het letterlijke antwoord van het Waterschap:
‘Deze stuw (Witzand) staat tijdelijk lager. Het heeft afgelopen maanden hoog gestaan, en het water stond toen ook hoog (te zien aan de witte streep). Hij is tijdelijk lager gezet toen het in maart zoveel had geregend en het water te hoog stond.

Nu is waterpeil verder gezakt doordat het zo droog was. Hoger zetten nu heeft geen nut, want het water kan niet stijgen zonder regen (we kunnen hier geen water inlaten zoals in de Berkel bijvoorbeeld). Mochten we weer regen in vooruitzicht hebben, dan zet onze onderhoudsman hem uiteraard weer hoger. Kortom, we houden het goed in de gaten.’

De stuw Witzand bij Barchem (foto: Henk Braakhekke)

 

1 REACTIE

  1. Wat een domme redenatie van het waterschap, als ze de stuw hoog hadden gehouden was het grondwaterpeil boven de stuw niet zo gauw gezakt, nu hij laag staat loopt al het grondwater via de beek weg. dus toch hoog zetten voorkomt erger.Maar niet alleen in Barchem, in Lochem als het een beetje regent gaat de stuw naar beneden, en weg is de buffer. Water mangement noemen ze dat.

Comments are closed.