Laren: ooievaars die er niet zijn bedreigen huizen die er niet zijn

1
Foto ter illustratie (Bron: pixabay.com)

LOCHEM – In Laren ontspint zich een wonderlijke planologische procedure. Kort door de bocht komt het erop neer dat een ooievaarspaar dat er nog niet is een bedreiding vormt voor vier woningen, die er nog niet zijn. Voorlopig delven de ooievaars het onderspit. De gemeente verbiedt de bouw van een nest aan de Zutphenseweg nadat daar eerder toestemming voor werd verleend.

Bezwaar
Afgelopen november besloot de gemeente om voor het perceel Zutphenseweg 27b in Laren een omgevingsvergunning te verlenen voor de plaatsing een ooievaarsnest op een 8 meter hoge paal. Hier tegen werd bezwaar aangetekend door F.H. ten Brinke. Het protest moet nog worden behandeld door de Bezwarencommissie maar het college besluit nu al om de vergunning terug te draaien en het ooievaarsnest te verbieden.

Woningbouw
Bij de vergunningverlening werd onvoldoende rekening gehouden met een zogeheten clusterlocatie voor vier vrijstaande woningen. Het college heeft daarvoor al in 2015 in principe medewerking toegezegd. Het ontwerp-bestemmingsplan wordt binnenkort verwacht. Omdat de ooievaar een beschermde diersoort is die niet mag worden verstoord mag worden. De beoogde woningbouw zou als verstoring kunnen worden aangemerkt.

Belangenafweging
Gezien de principe-toezegging van de gemeente voor de woningen zou de aanvrager onevenredig worden benadeeld als het plan niet door kan gaan door de bouw van een ooievaarsnest. Een zorgvuldige belangenafweging is een vereiste bij het verlenen van een vergunning voor een nestpaal. De gemeente ziet in dat dit in dit geval niet is gebeurd en trekt de omgevingsvergunning daarom in.

1 REACTIE

  1. Wanneer er geen ooievaarsnest mag worden geplaatst kan er ook geen baby meer bezorgd worden en slaat de vergrijzing van Laren nog harder toe.

Comments are closed.