Laren en Gorssel in top-3 schoonste winkelgebieden

0
Vertegenwoordigers van gemeente, Ciculus Berkel en ondernemers poseren bij de bakken die binnenkort opduiken in het centrum van Laren en Gorssel (foto: LochemsNieuws)

LAREN/GORSSEL – De winkelgebieden van Laren en Gorssel bezorgden de gemeente Lochem vandaag (dinsdag 30/10) een derde plaats in de categorie kleine gemeenten in de strijd om de schoonste winkelgebieden van het land. De prijzen werden door de organisatie Nederland Schoon bekend gemaakt in Rotterdam.

Vanuit Lochem was een delegatie van Circulus Berkel, de ondernemersverenigingen van Gorssel en Laren en van de gemeente Lochem afgereisd naar de havenstad om de prijs in ontvangt te nemen. Terug in Lochem werd het gezelschap opgevangen door onder meer twee wethouders die de felicitaties kwamen overbrengen.

Winst
Henk van Zeijts, als wethouder onder meer verantwoordelijk voor afval, prees alle betrokkenen voor hun inzet. ,,Naast een aantrekkelijk winkelgebied hebben de schoonmaakacties ervoor gezorgd dat er minder plastic in het milieu terecht is gekomen. Dat is winst en dat kunnen jullie op je conto schrijven”, zo zei hij.

Cadeautjes
Collega-wethouder Bert Groot Wesseldijk, met onder meer ruimte en wonen in zijn portefeuille, noemde de prijs ‘mooie cadeautjes’. ,,Van Gorssel wordt vaak gezegd dat het museum de grote trekker is, maar we weten de mensen ook vast te houden door het aantrekkelijke beeld dat het centrum biedt. De terrassen zitten er vaak vol”, aldus Groot Wesselijk.

Terrassen
Over Laren zei hij: ,,In Laren zitten de terrassen sowieso altijd vol. Je zou verwachten dat waar veel mensen zijn, ook veel rommel is. Dat blijkt dus juist andersom te werken. Doordat het druk is zijn de betrokken ondernemers extra alert op de uitstraling en de omgeving.” Beide wethouders prezen de inzet van ondernemersverenigingen.

Afvalbakken
De wethouders kwamen niet met lege handen, hoewel ze cadeau voor de beide kernen vast niet zelf hebben gedragen. Buiten bij Circulus Berkel stonden twee duo-afvalbakken op een betonnen voet te wachten op de winnaars. De ondernemersverenigingen mogen er zelf een plekje voor aanwijzen in het dorp. De bakken hebben gescheiden compartimenten voor restafval en voor plactic, blik en drinkpakken. De bakken zijn te zien op de foto boven dit artikel.

Samen
Ondernemers en bewoners gingen afgelopen zomer samen aan de slag om hun kern er goed uit te laten zien. De jury van Het schoonste winkelgebied van Nederland is komen kijken op een moment dat niemand het wist. Dat moet een goede indruk hebben achtergelaten want Laren en Gorssel scoren op alle fronten goed. Laren krijgt alleen het advies om aandacht te schenken aan decoratief groen.

Tegel
De Lochemse delegatie keerde uit Rotterdam terug met onder meer een schildje en een stoeptegel waarop de deelname aan de wedstrijd wordt bevestigd (zie foto).

Wie de uitslagen en beoordelingen wil nalezen kan dat HIER doen.

Ranglijst

Bij de winkelgebieden in kleinere gemeenten werd Lochem dus derde. Het moest de gemeente Laren (NH) en het Zeeuwse Veere voor zich dulden. Op de ranglijst van alle meer dan 500 deelnemende winkelgebieden werd Laren 11e en Gorssel 78e.
De overall winnaar is het winkelgebied Glacisweg in Maastricht. Goede tweede zijn ‘de buren’ uit Bathmen.

Bij de grote gemeenten werd Maastricht winnaar, gevolgde door Almere en Westland. Bij de middelgrootte gemeenten ging Súdwest-Fryslân met de eer strijken, gevolgd door Barneveld en Veenendaal.