Lang oliespoor op IJssel bij Gorssel lost vanzelf op

0
Foto ter illustratie (bron: clipart-library.com/)

GORSSEL/EPSE – Het lange spoor van een olie-achtige substantie, dat zondag op de IJssel tussen Gorssel en Deventer is ontdekt, vormt volgens Rijkswaterstaat geen gevaar en zal vanzelf verdwijnen. Een opruimactie is daarom overbodig.

De stof verdampt langzaam zo is de verwachting. Gevaar voor milieu en volksgezondheid zou er niet bestaan. De Statenfracties van GroenLinks in Gelderland en Overijssel zijn daar niet gerust op en hebben vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten.

Drones

Eerder op de dag werd vastgesteld dat het spoor dik 10 kilometer lang is. Dit is onder meer vastgesteld door de situatie met drones van boven te bekijken. Ook zijn er monsters genomen. Hierover is alleen gemeld dat het om een ‘oliemengsel’ gaat dat op water blijft drijven en relatief snel verdampt.

Aangifte

Hoe het goedje op het wateroppervlak terecht is gekomen, is vooralsnog onduidelijk. Daar wordt de komende dagen onderzoek naar gedaan. Mocht duidelijk worden wie erachter zit, dan wil Rijkswaterstaat angifte doen.

De NOS meldt dat een binnenvaartschipper vuilniszakken met jerrycans heeft zien drijven in de IJssel. Hij en een andere schipper brachten het voorval onder de aandacht van Rijkswaterstaat. Het is niet duidelijk of het spul vanaf een schip is gedumpt of vanaf de wal.

Onwelriekend

Ooggetuigen meldden, onder meer via Twitter, dat de olie onder meer vanaf de Wilhelminabrug in Deventer goed was te zien. Het goedje zou bovendien onwelriekend zijn. Later op de middag was het goedje al bij Zwolle aangekomen en sterk verdund. Volgens Rijkswaterstaat gaat de olie Kampen niet halen. Dat is niet onbelangrijk, want het IJsselmeer is een belangrijke zoetwaterbron voor droge tijden.