Journalist Jan Buter (67) overleden

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

NEEDE/LOCHEM/LAREN – Journalist en columnist Jan Buter is afgelopen donderdag plotseling overleden. Hij was in zijn lange carrière onder meer werkzaam op de redactie van de Stentor (en voorlopers) in Lochem. Hij woonde een aantal jaren in het Larense Broek. Op het moment van zijn overlijden woonde hij in Neede.

Jan Buter, die in Goor werd geboren, was in Lochem onder meer plaatsvervangend chef van de redactie Zutphen-Lochem van het Gelders Dagblad en de Stentor, toen het dagblad nog een lokale redactie had aan de Markt. Hij werkte door de jaren heen ook voor verschillende redacties van de Twentsche Courant en van (voorlopers van) de Stentor in Deventer, Zutphen, Raalte, Apeldoorn en Lochem.

Larense Broek

Hij woonde een aantal jaren in het ‘meesterhuis’ van de voormalige school in het Larense Broek, aan de Holterweg. Hij kende Lochem al van zijn middelbare schooltijd, toen hij de Rijksscholengemeenschap aan de Dr. ten Bokkel Huininkweg bezocht.

Colums

Na een loopbaan van 44 jaar in de journalistiek maakte hij in 2014 gebruik van een vertrekregeling. In 2016 pakte hij de pen weer op. Hij schreef onder meer columns voor de kranten van uitgeverij Achterhoek Nieuws, waartoe sinds kort ook de Berkelbode behoort. Verder vertelde hij levensverhalen van mensen tijdens uitvaarten. In de Berkelbode van de komende week verschijnt een uitgebreider in memoriam.

Hij schreef een aantal boeken, samen met zijn vader Adriaan Buter. Die laatste was een vermaard journalist bij de Twentsche Courant en een instituut op het gebied van streekcultuur en -geschiedenis. Veel van die kennis ging letterlijk over van vader op zoon.

Buters eerste vrouw overleed in 2007. Met haar kreeg hij twee kinderen. Later hertrouwde hij en kreeg hij er een aantal kinderen en kleinkinderen bij. Jan Buter is 67 jaar geworden.

Condoleance

Dinsdagavond (21/1) is er van 19.00 tot 19.30 uur een condoleance-gelegenheid bij crematorium Hart van Berkelland aan de Groenloseweg 2 in Haarlo. De crematie vindt plaats in besloten kring.