Inloophuis De Stek bewijst nut al voor de opening

0
Leden van de meedenkgroep en vrijwilligers van inloophuis De Stek worden bedankt door projectleider Ellen Spanjers (rechts) Naast haar staat wethouder Wendy Goodin (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – De Stek, met als ondertitel: ‘mentaal tot bloei komen’, is maandagmiddag geopend in het Bezielend Inspiratie Centrum (BIC) aan de Noorderwal in Lochem. Het is een laagdrempelige ontmoetingsplek voor mensen die mentaal kwetsbaar zijn of die kampen met (de gevolgen van) een verslaving. In de aanloop naar de opening heeft de nieuwe voorziening z’n nut al bewezen door de sterke betrokkenheid van mensen uit de doelgroep bij de ontwikkeling ervan.

Wethouder Wendy Goodin zegt dat een plek als deze nog ontbrak op het welzijns- en zorgkaart van de gemeente. “Mede door de wachtlijsten in de GGZ komen meer mensen mentaal in de knel. Voor hen is het belangrijk dat er een plek is waar je naar toe kunt gaan en waar je niet raar wordt aangekeken of veel hoeft uit te leggen. Deze plek is door de mensen zelf opgezet en wordt ook verder door hun ontwikkeld. Hier was echt behoefte aan in Lochem.” Op termijn is het overigens de bedoeling dat De Stek ‘op toernee’ gaat langs de andere kernen in de gemeente.

Samenwerking

Het inloophuis is tot stand gekomen in samenwerking met de gemeente Lochem, ‘t Baken, BIC en diverse instellingen voor geestelijke gezondheidszorg in de regio. Projectleider Ellen Spanjers kreeg al snel respons op de eerste oproep en kon daardoor een meedenkgroep met 15 mensen instellen. Met leden daarvan bezocht ze soortgelijke voorzieningen in de regio, zoals Doetinchem, Zutphen en Deventer.

Het belang van een eigen plek met een lage drempel en een huiskamersfeer werd belangrijk gevonden. Met de expertises van verschillende vrijwilligers werd de ruimte in het BIC zoveel mogelijk naar eigen inzicht ingericht. Huiselijkheid is van belang, maar het moet ook een plek zijn waar rust heerst en waar niet teveel prikkels zijn. Het moet een plek zijn voor mensen die uit hun isolement willen komen en die hun leven weer willen oppakken. Ook familieleden en anderen rond iemand met mentale problemen zijn welkom voor een goed gesprek en advies.

Niets uitleggen

“Het moet vooral ook een plek zijn waar je niets hoeft uit te leggen en waar je je niet hoeft te schamen. Je komt immers tussen mensen terecht die hetzelfde meemaken of meemaakten en die snappen wat er speelt”, aldus Ellen Spanjers. Ze vond het bijzonder om te merken hoe in Lochem van het een het ander komt. “Iedereen lijkt elkaar hier te kennen. Elk gesprek leverde wel weer nieuwe contacten op”, zo kijkt ze terug op de afgelopen periode.

Iedereen kan zo binnenlopen. Een verwijzing is niet nodig en kosten zijn er ook niet aan verbonden. Hoe De Stek invulling krijgt is aan de deelnemers zelf. Tussen nu en oktober moet zich dat uitkristalliseren. De bedoeling is dat er activiteiten worden ontplooid die zijn gericht op meedoen, zingeving en herstel. De activiteiten worden zoveel mogelijk georganiseerd door bezoekers en ervaringsdeskundige vrijwilligers zelf.

Mentale gezondheid

De opening valt samen met de week van de mentale gezondheid die van 3 tot en met 8 juni wordt gehouden. Woensdag worden een spelworkshop, een lunch en een workshop ‘gelijkwaardig ontmoeten via kunst’ gehouden. En vrijdag volgt een open dag met opnieuw een spelworkshop, een lunch en de workshop ‘Lego Serious Play’. In de week van de mentale gezondheid worden meer activiteiten gehouden in de gemeente. Een overzicht is te vinden op: bakenlochem.nl/mentaalgezond.

De Stek is geopend op maandag van 13.00 tot 16.00 uur en op woensdag van 9.30 tot 12.30 uur. De ontwikkelingen zijn te volgen via Facebook en Instagram (@desteklochem). Informatie is ook te vinden op www.desteklochem.nl. Wie actief wil meedoen, ideeën heeft of meer informatie wil kan zich melden bij projectleider Ellen Spanjers, via: e.spanjers@lochem.nl of telefonisch via: 06 – 500 80 612.